Vienti

Seija Holtari 17.1.2016 13:49 päivitetty 3.3.2016 15:37

Suomalainen rypsiporsas lentää Tyynenmeren ääreen - markkinoidaan terveyttä edistävänä ja turvallisena

Seija Holtari

"Tuotteet sijoittuvat hintaluokissa kalleimpaan päähään niin ravintoloissa kuin kaupassa", kertoo HKScanin toimitusjohtaja Hannu Kottonen Hongkongiin vietävästä suomalaisesta porsaanlihasta.

Suomalainen rypsiporsas raivaa tietää Aasian markkinoille. HKScan lanseerasi tällä viikolla ensimmäiset tuotteensa ravintoloiden käyttöön Hongkongissa. Vakuumipakattu tuore sianliha matkaa Forssan tuotantolaitokselta Aasiaan Finnairin lennolla.

Tuoreen lihan vienti Aasiaan on uutta. Aiemmin lihatalo on vienyt pakastettuna Aasiaan lähinnä ruhonosia, joista on Euroopassa ylitarjontaa tai joille ei ole Pohjoismaissa kysyntää. Näitä ovat esimerkiksi siansorkat ja broilerinsiivet ja -koivet.

”Vähittäiskauppoihin rypsiporsas pääsee tämän vuoden aikana. Tuotteet sijoittuvat hintaluokissa kalleimpaan päähään niin ravintoloissa kuin kaupassa”, toimitusjohtaja Hannu Kottonen kertoi Talouselämälle Hongkongissa.

Lentoliha on Suomessa tuotettua rypsiporsasta, jota HKScan markkinoi kansainvälisen Flodins-tuotemerkkinsä alla. Tämä brändi on käytössä niin ravintoloille suunnatuissa tuotteissa kuin myöhemmin vähittäiskaupassa.

HKScan markkinoi sianlihaa pohjoismaisena, terveyttä edistävänä ja turvallisena tuotteena. Rypsiporsaan lihassa rasvan koostumus on suotuisampi kuin tavalliseen tapaan ruokitun sian lihassa. Yhtiö puhuu Aasiassa Omega 3 -lihatuotteista.

”Haemme uusien premium-tuotteiden viennin kautta lisää kannattavuutta. Hongkongista saa hyvän käsityksen koko Etelä-Kiinan markkinoista”, Kottonen kuvaa.

Kiinan lihaluvat tiukassa

Viranomaisluvat saa Hongkongissa nopeammin kuin manner-Kiinassa. Hongkong on nykyään osa Kiinaa, mutta yli seitsemän miljoonan asukkaan alue toimii itsenäisesti kaikessa muussa paitsi ulko- ja turvallisuuspolitiikassa.

Manner-Kiinaan yhtiö on pyrkinyt jo yhdeksän vuotta. Lihakaupasta on ollut periaatteellinen yhteisymmärrys Suomen ja Kiinan välillä jo muutaman vuoden. HKScanin Forssan-tehdas tarkastettiin eli auditointiin viranomaislupia varten vuonna 2014, mutta Kiina ei ole vieläkään myöntänyt tuontilupaa.

”Monet suuret Euroopan maat, kuten Saksa ja Espanja, ovat saaneet tuontiluvan sianlihalle Kiinaan, samoin esimerkiksi Yhdysvallat ja Uusi-Seelanti. Me emme ole kiinalaisten listan kärkipäässä. On mahdotonta arvioida, milloin lupa tulee”, toteaa Hannu Kottonen.

Lihan tuontiluvat Kiinaan ovat yrityskohtaisia, ja esimerkiksi sian, naudan ja broilerin lihalla pitää kullekin olla oma lupansa. Lihalajeista juuri sianlihan kulutus on Kiinassa suurinta ja se myös voimakkaassa kasvussa.

Lähde: Talouselämä

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö