Luottamus mediaan

11.1.2014 15:58 päivitetty 4.2.2016 10:37

Suomalaiset luottavat eniten Yleen ja STT:hen

Suomalaiset pitävät Ylen tv-uutisia luotettavimpina.

Suomalaiset pitävät Ylen ja STT:n uutisointia luotettavimpana, selviää Kunnallisalan kehittämissäätiön (KAKS) tutkimuksessa, jonka toteutti TNS Gallup.

Vastaajista 87 prosenttia pitää Ylen tv-uutisia erittäin tai melko luotettavina. STT:n uutiset arvioi samoin 85 prosenttia ja Ylen radiouutiset 84 prosenttia vastaajista.

Luotettavina pidetään myös MTV:n uutisia (74 prosenttia)sekä Helsingin Sanomien (66 prosenttia) ja oman maakunnan suurimman lehden (62 prosenttia) uutisointia. Enemmistö (58 prosenttia) luottaa myös Kauppalehden uutisointiin.

Pääkaupunkiseudulla asuvista 78 prosenttia pitää Helsingin Sanomien uutisointia luotettavana. Pirkanmaalaisista Aamulehden uutisointiin luottaa 77 prosenttia, varsinaissuomalaisista Turun Sanomien uutisointiin 79 prosenttia ja pohjoispohjanmaalaisista Kalevan uutisointiin 79 prosenttia.

Oman kotikaupungin tai -kunnan paikallislehden uutisointiin luottaa 55 prosenttia vastaajista. Luottamus kasvaa kuntakoon pienentyessä.

Vähiten luotettavina pidetään Ilta-Sanomia (18 prosenttia) ja Iltalehteä (16 prosenttia). Vastaajista 43 prosenttia on sitä mieltä,  etteivät ne ole sen enempää luotettavia kuin epäluotettaviakaan.

Puoluetaustoittain Ylen, STT:n ja paikallislehtien uutisointi herätti eniten luottamusta sdp:n kannattajien piirissä. MTV:n uutisointiin luottivat eniten vihreät ja Helsingin Sanomien uutisointiin kokoomuksen kannattajat. Keskustan kannattajat vannoivat puolestaan Kauppalehden, Maaseudun tulevaisuuden ja maakunnan ykköslehtien uutisoinnin nimeen. Perussuomalaisten kannattajat pitivät iltapäivälehtiä hieman luotettavampana kuin muiden puolueiden kannattajat.

Tutkimukseen on vastannut 1 079 18-75-vuotiasta suomalaista ahvenanmaalaisia lukuun ottamatta. Virhemarginaali on suurimmillaan kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö