Kesäkuun alussa ravintolat avattiin pitkän koronasulun jälkeen, ja nyt ravintolamarkkina elpyy hyvää vauhtia Kespron katsauksen mukaan.

”Nyt voidaan jo varmuudella sanoa, että paluu entiseen on todella alkanut”, Kespron kaupallinen johtaja Jerry Tiittala sanoo tiedotteessa.

Erityisesti juhannus sujui hyvin ravintoloiden näkökulmasta.

”Juhannus oli monelle ravintolalle kysymysmerkki sen suhteen, kuinka aktiivisesti ihmiset liikkuvat ja kuinka halukkaita ravintolaruokailuun ollaan. Hyvät säät siivittivät juhannuksena ravintoloiden myyntiä ja ravintoloissa ruokailu oli suosittua”, Tiittala sanoo.

Koko kesäkuun ajan ulkona syöminen on kasvanut kaikissa ravintolatyypeissä. Erityisesti yksityisten ravintoloiden asiakasmäärät kasvavat. Henkilöstöruokaloissa paluu entiseen tapahtuu hitaammin. Monissa työpaikoissa työskennellään etänä vielä kesä, minkä takia moni henkilöstöravintola käynnistää toimintansa uudelleen vasta syksyllä.

Tiittala uskoo, että ulkona syöminen kasvaa edelleen seuraavien viikkojen aikana. Hänen mukaansa vielä ei kuitenkaan voida sanoa, että markkina kokonaisuutena olisi palautunut lähellekään entisiin uomiinsa.

Ravintoloihin palaamisessa on paljon alueellista vaihtelua.

”Suurissa kaupungeissa ravintolaruokailu kasvaa edelleen nopeiten. Nyt myös turistisesonkialueiden ravintolat ovat alkaneet kautta Suomen hiljalleen käynnistää toimintojaan kesälomakauden alkaessa”, Tiittala sanoo.

Tiittalan mukaan toistaiseksi kovin moni ravintola ei ole joutunut lopettamaan toimintaansa, vaikka sitä keväällä pelättiin.

Asiakkaiden yhteydenottojen määrät Kesproon ovat normalisoituneet koronavirusepidemiaa edeltävään tasoon. Noin kolme neljäsosaa yhteydenotoista liittyy ravintolatoiminnan uudelleen käynnistämiseen.

Kespro on K-ryhmän ravintolatukku, jonka kumppaneita ovat kunnat ja asiakasyritykset.