Fiktiivisten toimintasankarien yksi tunnetuin hahmo, Rambo, seikkailee suomalaisten startupien Quicksaven ja Zaibatsun kehittämässä, eilen Suomessa julkaistussa chattipelissä Facebookin Instant Games -alustalla. Se, että pelit ovat integroituina chattiappeihin, on vielä verrattain uusi asia.

”Facebookissa pelit ovat olleet jo pari vuotta, ja nyt sitten muut, esimerkiksi WeChat ja Snapchat avasivat pelit viime vuonna ja Viber uusimpana viime syksynä. Tämä on hyvin kehittyvä ja kasvava sektori vielä”, kertoo Quicksaven toimitusjohtaja Elina Arponen.

Hän huomauttaa, että mobiilipelikaupat kuten Appstore alkavat olla hyvin saturoitunut markkina.

”Niissä on hyvin vaikea saada käyttäjien huomiota, ja siellä on tehtävä hyvin paljon maksullista käyttäjähankintaa, että saa riittävän yleisön peleilleen. Nyt puhutaan Appstoren jälkeisestä maailmasta, mitä tapahtuu sen jälkeen, kun se disruptoituu. Ja kun miettii muita nousevia teknologiatrendejä kuten 5G:tä, niin kyllä tällaiset pelit, joita ei asenneta omalle laitteelle, tulevat varmasti yleistymään.”

Tarina pohjautuu uusimpaan Rambo-elokuvaan

Quicksave Interactive teki pelin yhdessä jyväskyläläisen mobiilipelifirma Zaibatsu Interactiven kanssa. Se osoittautui Arposen mukaan onnistuneeksi win-win-yhteistyöksi, jossa molemmat pelitalot oppivat toistensa erikoisosaamisesta.

”Zaibatsulla on enemmän mobiilipelikehitys hallussa, kun taas me olemme sosiaalisen median alustaan keskittyneitä. ”

“Instant Games on valtava mahdollisuus, jota emme olisi pystyneet ottamaan haltuun yksin. Quicksaven teknologia teki uuden aluevaltauksen meille helpoksi, vaikka alusta ei ollut meille etukäteen tuttu", kommentoi puolestaan Zaibatsu Interactiven toimitusjohtaja Jussi Perttola.

Pelin tarinat pohjautuvat viime syksynä julkaistuun Rambo-elokuvaan Rambo: Last Blood. Rambo-lisenssiin saatiin oikeudet viihdejätti Lionsgatelta.

”Kehitimme alun perin Zaibatsun kanssa peliä, jossa seikkaillaan ja taistellaan vihollista vastaan. Sitten kun tapasimme Lionsgaten ihmisiä, tultiin yhteisymmärrykseen siitä, että tämänkaltainen peli sopisi heidän brändiinsä. Se oli hyvä match. Uusi, nyt kehitetty peli tuntuu ehkä kiinnostavammalta hahmon myötä”, kertoo Arponen pääosahahmon saamisesta peliin.

“Instant Games -alusta tarjoaa nimensä mukaisesti nopeasti pelattavaa, mutta peleissä täytyy olla myös syvyyttä: jotain mihin pelaaja voi palata. Rambon maailma sopii tähän täydellisesti, koska brändi on niin vahva.”

Arponen kertoo, että Rambo-peli on suunniteltu alusta alkaen sopimaan Facebookin Instant Games alustalle, mutta että se on tarkoitus viedä myös muille chattialustoille. Peliä jatkokehitetään tiiviissä yhteistyössä Lionsgaten ja yhdysvaltalaisten Millennium Median kanssa.

Amerikkalais-kanadalainen viihdejätti Lionsgate on tehnyt aiemminkin yhteistyötä suomalaisten pelitalojen kanssa. Vuonna 2014 se teki yhteistyösopimuksen Next Gamesin kanssa. Miten sitten pienen, vuonna 2017 perustetun suomalaisen startupin ja globaalin tuotantojätin tiet kohtasivat?

”Tapasimme heidän edustajiaan ensimmäisen kerran viime vuoden keväällä. Tämä viihdeala on hyvin linkittynyt erilaisten tapahtumien ja konferenssien kautta, ja kontaktiemme avulla löytyi yhteys heihin”, Arponen kertoo.

Quicksaven erikoistumisella chattipeleihin oli iso merkitys yhteistyön syntymiselle.

”Tähdet olivat varmaan oikeassa asennossa, mutta meillä oli myös tuote, joka kiinnosti heitä ja sopii heidän brändiinsä. Varmasti heitä kiinnosti myös uusi alusta.”

”Vuonna 2015 markkinaa ei ollut vielä olemassa”

Raha liikkuu pelin kehittäjille siten, että viestisovellukset keräävät ostotulot ja mainostulot käyttäjiltä ja sitten tilittävät ne pelifirmalle otettuaan ensin itse oman osuutensa päältä.

”Se toimii hyvin samalla tavoin kuin free-to-play pelit mobiilissa”, Arponen selittää.

Quicksave on perustettu vuonna 2017, ja rahoittajina sillä on ollut Business Finland, Wawe Ventures, Sisu Game Ventures sekä Bene Asia Capital OÜ.

Arponen kertoo, että ideaa chattipeleistä he pyörittelivät jo vuonna 2015.

”Perustimme ensimmäisen firman jo 2010, ja se myytiin 2015 brittiläiselle chattiappeja tekevälle yritykselle. Tavallaan chattipeli-ideamme lähtee jo sieltä. Aloimme jo viisi vuotta sitten suunnitella, voisiko pelejämme myydä chattiappeihin, mutta se oli liian aikaista. Silloin tätä markkinaa ei ollut vielä olemassa.”