Panimo- ja virvoitusjuomien kokonaismyynti nousi tammi-kesäkuussa virvoitusjuomien ja kivennäisvesien myynnin kasvun ansiosta. Kivennäisvesien myynti kasvoi vuoden alkupuoliskolla yli 14 prosenttia ja virvoitusjuomien 4,4 prosenttia.

Sen sijaan alkoholia sisältävien panimotuotteiden myynti kotimaassa on hieman hiipunut.

Ensimmäisellä vuosipuoliskolla alkoholittomia juomia myyntiin 177,9 miljoonaa litraa, kun taas alkoholia sisältäviä juomia 216,3 miljoonaa litraa.

”Alkoholilain uudistumiseen liitetyt uhkakuvat alkoholin välittömistä ja kielteisistä vaikutuksista eivät selvästikään toteutuneet. Suomalaiset käyttävät alkoholia aiempaa vastuullisemmin”, sanoo Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton toimitusjohtaja Riikka Pakarinen.

Pakarisen mukaan vuoden alusta voimaan tullut olutveron korotus näkyy alkuvuoden tuontitilastossa selvästi.

”Huolemme ja arviomme on, että erityisesti oluen matkustajatuonti kiihtyi edelleen heinäkuussa, jolloin sekä Viro että Latvia alensivat dramaattisesti alkoholiveroaan.”

Valtiovarainministeriön eilen julkaistu talousarvioehdotus ensi vuodelle osoittaa Pakarisen mielestä hyvää harkintakykyä alkoholiverotuksen osalta.

”Ensi vuodelle ei esitetä alkoholiveron korotuksia, vaan hallitus lunastaa lupauksensa tarkastella alkoholin matkustajatuonnin kehitystä. Tämä on kotimaiselle panimoteollisuudelle myönteinen uutinen”, Pakarinen kiittää.

Pettymys alalle on sen sijaan budjettiehdotukseen sisältyvä esitys korottaa virvoitusjuomien veroa 25 miljoonalla eurolla.

Liiton mukaan veroa perustellaan terveysnäkökulmasta, mutta sekin myönnetään, että kyse on myös fiskaalisesta verosta.

”Tämä on virvoitusjuomateollisuudelle pettymys, sillä virvoitusjuomavero ylimääräisenä valmisteverona on jo nyt epäoikeudenmukainen ja syrjivä. Myös perustelu terveyssyillä on vääristävä, sillä suomalaisten sokerinsaannista hyvin pieni osa on peräisin virvoitusjuomista.”

”Erityisen epäoikeudenmukainen vero on kivennäis- ja lähdevesien osalta, sillä virvoitusjuomavero koskee myös niitä”, Pakarinen muistuttaa.