Suomalaisen pienpanimo Malmgårdin Panimon valmistama X-Porter-olut palkittiin maailman parhaana vahvana Porterina arvostetussa World Beer Awards -kilpailussa.

Malmgård X-Porter 7,0% valittiin voittajaksi sarjassa Stout & Porter, maailman paras vahva Porter.

Kilpailuun osallistui tänä vuonna 490 panimoa 50 maasta. Kaikkiaan kilpailussa oli mukana 2 300 olutta.

Malmgårdin Panimon saavutus on komea, sillä X-Porter kukisti muiden muassa edellisenä vuonna vahvojen Portereiden sarjassa parhaaksi valitun irlantilaisen Diageo-panimon valmistaman Guinness-oluen.

Guinness on todennäköisesti maailman tunnetuin stout-tyyppinen olut. Sen valmistus aloitettiin Dublinissa jo 1700-luvun puolivälissä.

Diageo puolestaan on yksi maailman suurimmista panimoista. Yrityksen nettotulos oli viime vuonna 18,114 miljardia puntaa eli reilut 20 miljardia euroa. Nettotulos oli puolestaan 2,772 miljardia puntaa eli yli kolme miljardia euroa.

Diageon kaltaisen jättiläisen lippulaivatuotteen lyöminen arvostetussa ja kansainvälisessä kilpailussa on Malmgårdin Panimon panimomestarin ja perustajiin kuuluvan Tuomas Markkula n mukaan ylpeydenaihe.

"Tämä on suuri kunnianosoitus tekemäämme pitkäjänteistä työtä kohtaan. Varsinkin kun syrjäytimme Guinnessin maailman parhaan vahvan Porterin asemasta. Tämä antaa vahvistusta näkemyksellemme, että pienet ja paikalliset panimot pystyvät laadullisesti kilpailemaan globaaleja panimojättejä vastaan", Markkula toteaa tiedotteessa.

Malmgårdin Panimo aloitti toimintansa vuonna 2015 Creutzin suvulle kuuluvan Malmgårdin kartanon mailla Pernajassa Vuoden 2016 lopulla Malmgårdin Panimo yhdistyi Saimaan Juomatehtaan (nyk. Saimaa Brewing Company) kanssa.

Saimaa Brewing Company n liikevaihto vuonna 2017 oli 2,6 miljoonaa euroa (2016 2,4 miljoonaa euroa). Tulos oli viime vuonna 89 000 euroa ja edellisenä 15 800 euroa. Käyttökate oli molempina vuosina noin yhdeksän prosenttia.