Innovatiivisiin palveluihin ja käyttökokemukseen keskittyvässä maailmanlaajuisessa kilpailussa yksikään suomalaistyö ei ole aiemmin yltänyt voittoon.

"Kyseinen kilpailu on masiivinen gaala, johon osallistuu erilaisia käyttökokemukseen perustuvia töitä ympäri maailman. Siellä on aikaisemminkin ollut suomalaisia töitä esillä. Tämä oli kuitenkin ensimmäinen kerta, kun suomalainen työ on voittanut sieltä mitään. Siinä mielessä kyseessä on aika merkittävä juttu", kertoo ohjelmistoyritys Taiste en viestintäpäällikkö Tuomas Jalamo.

MusiClock on iOS-laitteille suunniteltu mobiilisovellus, joka opettaa käyttäjälleen sävelteoriaa helpolla ja havainnollistavalla tavalla. Pyörittämällä interaktiivista "sävelkelloa" ja soittamalla virtuaalista koskettimistoa käyttäjä tutustuu erilaisiin musiikillisiin skaaloihin ja oppii, miten niitä muodostetaan ja käytetään.

Idean isä on vuoden luovimmaksi suomalaiseksi startup-tapahtuma Slushissa 2014 valittu Perttu Pölönen. Pölönen koki, että musiikin teoriaa opetettiin aivan liian hankalasti, ja kehitti konseptin sävelkellosta.

"Sävelkello keksintönä on jo monta vuotta vanha. Se oli alun perin ja on vielä nykyäänkin puinen väline, jota myydään kouluille ja kaikille, jotka haluavat opiskella musiikkia. Alun jälkeen päätettiin, että tehdään myös mobiilisovellus samasta ideasta. Sitten tehtiin digitaalinen versio", Pölönen kertoo.

Kun päätös mobiilisovelluksen toteuttamisesta oli tehty, oli löydettävä sopiva tekijä. Toteuttajaksi valikoitui Taiste, sillä yrityksessä työskenteli useita musiikkiin perehtyneitä työntekijöitä.

"Kun kyseessä on musiikkisovellus, siitä on todella paljon apua, jos koodarit ja tiimi ylipäätään tuntevat jonkin verran musiikkia. Ei tarvitse selittää jokaista yksityiskohtaa kädestä pitäen. Taiste tuntui tajuavan idean todella nopeasti. Siellä on muusikoita koodareina. Se oli iso apu. Olimme tietenkin näheet heidän töitään myös ennen", Pölönen perustelee ratkaisua.

Pölönen kehittää sävelkelloa edelleen eteenpäin. Tällä hetkellä tuotetta myydään hyvin Suomen kouluissa. Tavoitteet ulottuvat kuitenkin kotimaan rajojen ulkopuolelle.

"Nyt on tarkoitus kansainvälistyä. Lähdemme niitä puisia tuotteita tekemään myös ulkomaille. Ja tottakai myös mobiilisovellusta on tarkoitus kehittää. Tuote on saanut patentin läpi. Se on siis uniikki ja uusi. Potentiaali on olemassa. Nyt haluamme tuoda tuotteen kaikkien saataville", Pölönen sanoo.

Vaikka sävelkello on saanut hyvän vastaanoton kouluissa ja menestynyt myös muissa kilpailuissa, New Yorkin voitto tuli Pölöselle yllätyksenä.

"Se oli kova yllätys. Olin itse Suomessa ja sain kuulla asiasta vasta aamulla herättyäni. Olihan se aikamoinen aamu! Palkinto on kuitenkin aika arvostettu ja tuli Suomeen nyt ensimmäistä kertaa. En ollut osannut odottaa sieltä mitään", Pölönen kuvailee.

Lisää sävelkellosta voit lukea Pölösen ja hänen veljensä perustaman yrityksen PerTunes in sivuilta.