360Education on pilvipalvelu, joka toimii kaikilla selaimilla sekä Mac- että Windows -laitteilla.

Kouluttaja voi rakentaa alustalla kursseja, pitää luentoja sekä toteuttaa tenttejä. 360-videokameralla kuvattavaa VR-koulutusta voidaan jakaa suoratoistona katsottavaksi Oculuksen VR-laseilla.

Alusta on interaktiivinen, joten opiskelija voi osallistua etänä keskusteluun mistä päin maailmaa tahansa, kertoo 360Mediatalon toimitusjohtaja Henrik Helin.

”Oculus-laseja varten ladataan 360 Media Player -sovellus. Kun oppilas avaa applikaation ja kirjautuu tunnuksillaan sisään, hän pääsee käsiksi kaikkiin kurssimateriaaleihin, joita opettaja on luonut.

”Selain päivittää opetusmateriaalit pilveen, oppilaan lataama Oculus-sovellus ottaa yhteyden pilveen, josta saa kaiken materiaalin yhdistettyä suoraan Oculuksen VR-laseihin. Tähän kuuluvat myös livestriimit”, Helin kertoo M&M:lle.

Kasvuyhtiö aikoo viedä kehittämänsä konseptin kansainvälisille markkinoille. Ensi askeleita on jo otettu. Seuraava ponnistus on edessä alkaneella viikolla.

360Education on esillä maailman johtavassa oppimisteknologiatapahtumassa, Bett Show:ssa 22.–25. tammikuuta Lontoon ExCeL-messukeskuksessa.

Bett-messuilla käy vuosittain noin 35 000 vierailijaa yli 140 maasta ja näytteilleasettajia on noin 850.

”Britannian markkinat tulevat aluksi varmaan suurimpana vastaan messujen myötä. Olemme saaneet myös yhteydenottoja Afrikasta. Siellä on kiinnostuksen perusteella paljonkin käyttötarvetta tällaiselle alustalle”, Helin kertoo.

Yhtiötä kiinnostaa myös Hollanti, jossa useammat toimijat ovat ottaneet VR-teknologian käyttöön varhaisessa vaiheessa.

”Olemme lisäksi aloittaneet keskustelut muutaman toimijan kanssa Yhdistyneissä Arabiemiirikunnissa. Siellä on paljon yksityiskouluja, jotka haluavat hyödyntää opetuksessaan viimeisintä teknologiaa.”

360Mediatalo aloitti toimintansa vuonna 2015. Yhtiöittäminen tapahtui virallisesti vuonna 2017.

VR-teknologiakehityksen lisäksi yritys on erikoistunut VR-tuotantoon ja tarjoaa VR-toteutuksia hyödyntäen kehittämäänsä VR-julkaisualustaa. Yrityksellä on toimipaikat Helsingissä ja Turussa.

Ensimmäiset vuodet kuluivat 360VR-tuotantojen parissa.

”Lähdimme tekemään useammalle toimialalle yksittäisiä VR-videotuotantoja. Tiedostimme, että rakennamme jatkossa myös omaa tuotetta ja työkalua. Halusimme tunnistaa, minkälaiset sisällöt ovat VR-puolella toimivia ja kysyttyjä.”

Tälle vuodelle luvassa on tuotelanseerauksen myötä selkeää kasvua. Samalla liiketoimintamalli muuttuu.

”Tämän työkalun myötä meidän liiketoimintamallimme siirtyy tuotantopuolelta alustapuolelle. Tämä on lisenssituote. Koulutamme asiakkaat käyttäjiksi ja pysymme mukana teknisenä tukena.”

Yhtiön suomalaisia asiakkaita ovat tällä hetkellä Etelä-Savon pelastuslaitos, Turun suunnalla toimiva ensiapuyritys Camilla Safety sekä muutamia eri koulutusasteen oppilaitoksia, joita ei toistaiseksi voi mainita nimeltä.

”Olemme pyrkineet ottamaan pilottiasiakkaita eri toimialoilta, jotta pääsemme kehittämään alustaa myös heidän käyttötarpeidensa pohjalta.”

Kasvumahdollisuuksia on Helinin arvion mukaan eri puolilla maailmaa, sillä 360Education tarjoaa kouluttajille mahdollisuuden toteuttaa koulutustilaisuuksia suoratoistona ilman teknistä osaamista.

Teknologiaa voi käyttää Helinin mukaan esimerkiksi pelastusalan koulutuksessa, ensiapukoulutuksessa, sairaalakoulutuksessa ja kansainvälisessä korkeakoulutuksessa.

Myös peruskoulut ovat olleet kiinnostuneita virtuaalitodellisuuden käytöstä opetuksessa.

”Uusi työkalumme tähtää siihen, että kaikkien muiden olisi helppo tehdä se, mitä olemme itse ihan manuaalisesti kahden edellisen vuoden aikana tehneet”, Helin kiteyttää.