Suomalaiset kuluttajat haluavat saada rahoilleen vastinetta. Ostettavan tuotteen pitää vastata asiakkaan odotusta ja tarvetta, sanoo Ikea n Suomen-maajohtaja Timo Hulmi .

Hulmi on työskennellyt Ikean palveluksessa Suomessa, Belgiassa, Ranskassa ja nyt jälleen Suomessa.

Hän kuvailee suomalaista kuluttajaa ratkaisukeskeiseksi. Suomalaiset arvostavat toimivuutta kaikissa kodin tiloissa.

”Etelä-Euroopassa huonekalujen ulkonäkö on kuluttajille välillä tärkeämpää kuin toiminnallisuus”, Hulmi vertaa.

Suomalaiset arvostavat myös pehmeyttä, kotoisuutta ja luonnonläheisyyttä. Meillä värien käyttö on maltillisempaa kuin monilla muilla markkinoilla.

”Skandinaviassa valkoinen väri pitää edelleen pintansa.”

Suomalaisten asiakkaiden toiveiden ansiota on esimerkiksi se, että Ikean valikoimiin kuuluu astiankuivauskaappi.

Hulmi kuitenkin huomauttaa, että maarajat tai kulttuuri eivät välttämättä määritä enää asiakkaiden tarpeita. Ostokäyttäytyminen riippuu asuinympäristöstä. Maailman suurkaupungeissa ihmisillä on samanlaisia tarpeita, koska he asuvat tiiviissä neliöissä.

”Eli suomalaisuus ei välttämättä ole se määrittävä tekijä. Pääkaupunkiseudulla ja Kuopiossa asutaan eri tavoin ja ihmisten tarpeet ovat erilaisia.”

Ikea perustettiin Ruotsissa vuonna 1943. Suomen Ikea on osa Ingka-konsernia. Tavarataloja on viisi: Espoossa, Vantaalla, Raisiossa, Tampereella ja Kuopiossa. Jyväskylässä sijaitsee Ikea-lähipiste.

Suomen Ikean liikevaihto oli viime vuonna 364,3 miljoonaa euroa ja nettotulos 16,3 miljoonaa euroa. Liikevaihto on kasvanut jo kymmenenä peräkkäisenä vuotena.

”Isoin valttimme on asiantuntemus suomalaisesta kodista ja osaava henkilökunta. Silläkin on merkitystä, että pystymme Ikeana vaikuttamaan siihen, millaista kehitystä mallistossa tapahtuu.”

Ikea työllistää Suomessa yli 1 600 työntekijää.