Ammattivalokuvaajien ja valokuvataiteilijoiden Mirkku Merimaan ja Niina Stoltin käynnistämä #älämahdumuottiin (engl. #breakthemold) -projekti on yhteiskunnallinen taide- ja hyväntekeväisyysprojekti, jossa kuvataan ihmisiä alasti mallinuken kanssa.

Mallinukke symboloi epärealistisia paineita ja odotuksia, joille useat altistuvat. Projektilla edistetään tasa-arvoa, suvaitsevaisuutta, yhteisöllisyyttä ja itsensä hyväksymistä sekä toimia vastavetona nettimaailmassa yleiselle empatiavajeelle.

Projektissa käsitellään hankaliakin aiheita, kuten häpeää ja riittämättömyyden tunteita osallistavalla tavalla. Projektin kuvissa ollaan alasti, joten osallistujat ottavat rohkean askeleen ja riisuvat sekä konkreettisesti että kuvainnollisesti suojamuurinsa ja astuvat näkyville omana, paljaana itsenään.

Ajatus projektin tekemisestä syntyi omakohtaisten kokemusten kautta. Sekä Merimaan että Stoltin menneisyyteen mahtuu arvottomuuden ja riittämättömyyden kokemuksia, jotka ovat ilmenneet myös tyytymättömyytenä omaan kehoon.

”Vastaavasti käsitykset fyysisestä itsestä alkoivat vääjäämättä näkyä henkisessä hyvinvoinnissamme – tai -voimattomuudessamme. Ylisuorittaminen, masennus ja paineet pärjätä yksin vilahtavat elämäntarinoissamme useampaan otteeseen”, Mirkku Merimaa kertoo M&M:lle.

Projektin taustatarina alkoi siis jo kauan sitten. Konkreettinen alkusysäys projektille koitti keväällä 2015. Ihmistenlehti Huuma ja Syömishäiriöliittoon kuuluva Etelän-SYLI ry toteuttivat tuolloin Rantakunnossa -kampanjan, jossa eri mitoissa olevat naiset poseerasivat ranta-asusteissa kuvaaja Mirkku Merimaalle.

Kehopositiivisuuden ja suvaitsevuuden puolesta puhuneen kampanjan positiivisesta vastaanotosta jäi Merimaan ja Stoltin mukaan kytemään siemen, josta kasvoi #älämahdumuottiin-projekti.

Ensimmäiset kuvauspäivät toteutettiin keväällä 2017 osana kansainvälisen Älä laihduta -päivän kampanjointia ja kuvauksissa vierailleiden noin 150 henkilön kuvat julkaistiin Etelän-SYLIn Facebook-sivuilla.

”Hyvästä vastaanotosta oli helppo vetää johtopäätös, että projektia kannattaa jatkaa. Ei voi myöskään tarpeeksi alleviivata sitä, että kuvauksissa on niin upea henki, että siitä ovat joka kerta yhtä haltioissaan niin kuvaajat kuin mallitkin. Voi sanoa, että siihen fiilikseen jää positiivisesti koukkuun!”, kertoo Niina Stolt.

Projektissa ovat mukana perustajien lisäksi ammattivalokuvaajat Mari-Elina Lemmetty, Sari Muhonen, Emmi Virtanen, Maria Grönroos, Jenni-Maria Könönen, Mika Vallineva, Tiina Haring, Marc Sabat, Kati Latva-Panula, Mervi Sarenius, Reetta Muranen ja Tiia Ennala.

Kansainvälinen avaus New Yorkissa

Nyt käsillä on ensimmäinen askel projektin kansainvälistämiseen, kun perustajakaksikko suuntaa projektin kanssa New Yorkiin, jossa he kuvaavat lisää kuvia projektiin.

Kaikille avoimet ja ilmaiset kuvaukset järjestetään 19. lokakuuta Chelseassa Center for Social Innovationin tiloissa. Samassa paikassa on esillä 14.–20. lokakuuta ensimmäinen kansainvälinen #älämahdumuottiin / #breakthemold-näyttely.

New Yorkin matkan ja näyttelyn mahdollistaa Arlalta saatu rahalahjoitus sekä Suomen Interfoton lahjoittamat 15 70x70cm taulua. Muita näyttelyn ja kuvauksen mahdollistaneita New Yorkin yhteistyökumppaneita ovat FTDA (Finnish Tech, Design & Art), Kota-Alliance sekä Finland Center Foundation.

”New York on ensimmäinen askel projektin kansainvälistämiselle ja siksi meille todella tärkeä. Frank Sinatraa mukaillen: ’If we can make it there, we'll make it anywhere’. Tämä on meille pienenä toimijana tärkeä todiste itsellemme siitä, että pystymme tekemään tätä isosti ja ihan missä vaan”, kertoo Merimaa.

Koska suvaitsevaisuuden ja tasa-arvon lisääminen sekä itsensä hyväksyminen ovat projektin keskeisimpiä tavoitteita, on tärkeää, että mahdollisimman moni pystyy samastumaan kuvissa oleviin ihmisiin. Merimaa ja Stolt haluavat lisäksi viedä maailmalle suomalaisia arvoja kuten luonnollisuutta, vilpittömyyttä ja turvallisuutta.

”Projektille on tärkeää kohdata ja kuvata erilaisia ihmisiä. Koska vähemmistöjen ja marginaaliryhmien tavoittaminen on Suomessa hankalaa piirien pienuuden ja hajanaisuuden vuoksi, haemme mallia maailmalta. New York on yksi maailman monimuotoisimmista kaupungeista. Sieltä on hyvä aloittaa”, kiteyttää Niina Stolt.

Kaksikon matkaohjelmassa on myös aktiivista verkostoitumista sekä paikallisten että suomalaisten yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen keskittyvien toimijoiden kanssa.

”Haluamme oppia heiltä, miten tasa-arvotyöhön, yhteiseen hyvään ja sosiaaliseen hyvinvointiin keskittyviä projekteja johdetaan ja rahoitetaan”, Merimaa kertoo.

Voimaannuttava kokemus

Projektin valokuvissa esiintyy eri kokoisia, ikäisiä, rotuisia ja sukupuolisia ihmisiä. Mallien joukossa on myös esimerkiksi syöpäselviytyjiä, avannepotilaita, eri seksuaaliryhmien edustajia, lyhytkasvuisia, mielenterveyskuntoutujia, syömishäiriötä sairastavia ja siitä toipuneita sekä liikuntarajoitteisia ihmisiä.

Moni osallistujista on myös jakanut sosiaalisessa mediassa omia ajatuksiaan siitä, miksi ovat osallistuneet ja miten projekti on heitä koskettanut.

”On sanottu, että osallistuminen #breakthemold -valokuvaukseen on erittäin vapauttava ja voimaannuttava kokemus. Luonnollinen alastomuus voi todella olla suuri voimavara – se tekee meistä haavoittuvia, mutta myös vahvoja. Se on kuin sauna, se tuo ihmiset yhteen avoimen sydämen ja avoimien sielujen kanssa, ja siten saa ihmiset ymmärtämään toisiaan paremmin”, Merimaa kertoo.

Kuvattavien kokemuksissa heijastuvat läpi elämän jatkuneet pyrkimykset mukautua tiettyihin, ympäristön asettamiin muotteihin. Usein ennen kameran eteen astumista jännitys voi nousta pintaan, mutta jälkikäteen moni on hämmästellyt rohkeuttaan ja tilanteen aikana syntynyttä seesteistä rauhantunnetta.

”Koen asian tärkeäksi yhteiskunnallisesti etenkin lasten kasvurauhan ja kehopositiivisuuden nimissä, joten tuntui luontevalta ottaa osaa kuvauksiin. Muutos kun lähtee aina itsestä ja pienistä puroista ne joetkin kasvaa. Yllätyin tosin siitä rohkeudesta myös itsekin! Olihan tämä jälleen kerran itsensä voittamista!”, kiteyttää kuvattavaksi suostunut Kristiina.

Henkilökohtaisesti tärkeä projekti

Merimaa ja Stolt ovat tehneet projektin aikana yhteistyötä monien eri tahojen kanssa. Kumppaneina ovat toimineet muun muassa Syömishäiriöliitto, Pro Lapinlahti ry (Suomen Mielenterveysseuran jäsenyhdistys) ja Suomen Ammattivalokuvaajat ry.

#älämahdumuottiin valittiin Syömishäiriöliiton sylikummiksi 2019. Merimaa ja Stolt olivat mukana Mental Health Art Weakilla Lapinlahden Lähteellä toukokuussa 2019. Suomen Ammattivalokuvaajat ry oli mukana ensimmäisessä valtakunnallisessa #älämahdumuottiin -kuvauspäivässä 4.9.2019.

”Lisäksi olemme tehneet yhteistyötä muutamien yritysten kanssa, joiden olemme kokeneet jakavan projektin arvot”, sanoo Stolt

Kaksikko myöntää, etteivät he ole tarkalleen laskeneet, kuinka paljon projektiin on käytetty rahaa ja omia työtunteja. Varmaa kuitenkin on, että rahaa on toistaiseksi mennyt enemmän kuin sitä on tullut sisään.

”Tämä on kuitenkin todella tärkeä projekti meille henkilökohtaisesti, projektiin osallistujille ja myös yhteiskunnallisesti ja uskomme vahvasti siihen, että sopiva rahoituskin löytyy jossain kohtaa. Ajattelemme tätä myös sijoituksena tulevaisuuteen ja tapana meille yrittäjinä tuoda esiin meille tärkeitä arvoja sekä luoda merkityksellisyyttä sekä meille että muille”, toteaa Merimaa.

Toistaiseksi projekti on rahoitettu pääsääntöisesti Merimaan ja Stoltin omalla työllä ja rahoilla. He ovat tehneet vähintään kaksi kertaa vuodessa ilmaisia ja kaikille avoimia #älämahdumuottiin-kuvauspäiviä. Tämän lisäksi kaksikko on tehnyt kuvauspäiviä tilauksesta, jolloin tilaajana ja maksajana on ollut yhdistys tai yhteisö.

”Näillä rahoilla olemme pystyneet toteuttamaan markkinointimateriaaleja ja pieniä näyttelyitä. Vuonna 2018 saimme 1 000 euron apurahan Finnfoto ry:ltä ja sillä saimme hankittua ensimmäisen isomman #älämahdumuottiin-kollaasin, 2x3 metrisen lakanan, joka on ollut esillä muun muassa Body Posi -messuilla tammikuussa 2019 ja Lapinlahden Lähteellä toukokuussa 2019”, Stolt kertoo.

Merimaa ja Stolt ovat kannustaneet kuvauksiin osallistuneita kertomaan omia tarinoitaan ja ajatuksia, joita kuvauskokemus on nostanut pintaan. Tarinoita on nostettu esiin projektin Facebook-sivulla.

”Olemme saaneet niitä jo kymmenittäin projektin kuluessa. Suunnitelmissamme on tarinoita ja kuvia sisältävä kirja vuodelle 2020 tai 2021”, Merimaa kertoo.