Suomalainen Hilla Entertainment on aloittanut yhteistyön maailman suurimpiin jalkapallosarjoihin kuuluvan Espanjan LaLigan kanssa.

Hilla Entertainmentin Football Triathlon -tapahtumaformaatti yhdistää perinteisen urheilun ja kovassa kasvussa olevan e-urheilun. Turnauksessa joukkueet kilpailevat keskenään jalkapallon kuninkuudesta saman päivän aikana perinteisen jalkapallon, pöytäjalkapallon ja virtuaalijalkapallon parissa.

Hilla Entertainmentin ja Espanjan korkeimman jalkapallosarjan LaLigan yhteistyönä toteutetaan Helsingissä lauantaina 31. elokuuta Töölön Kuplassa ja Casino HelsingissäFootball Triathlon x LaLiga -jalkapalloturnaus. Turnaukseen mahtuvat 20 joukkuetta nimetään LaLiga-joukkueiden nimien mukaan ja virtuaalipeliosuudet pelataan PlayStation4-pelikonsoleilla LaLiga-joukkueilla. Turnauksen voittajajoukkue pääsee Madridiin katsomaan LaLiga-ottelun.

”Idea Football Triathlonista lähti järjestäjien omien harrastusten kautta ja rakkaudesta jalkapallokulttuuria kohtaan. Ensimmäinen testiturnaus järjestettiin Tampereella loppukesällä 2011 ja samana syksynä Espanjassa vietetyn opiskelijavaihdon aikana alkoi elää unelma suuremmasta kokonaisuudesta”, Hilla Entertainment Oy:n toimitusjohtaja Robert Niva kertoo.

Yhtiön tavoitteena on kasvattaa Football Triathlonista kansainvälinen ilmiö, joka toisi iloa jalkapallokulttuurin ystäville ympäri maailmaa.

”Olemme erittäin innostuneita ja ylpeitä yhteistyöstä LaLigan ja sponsorimme PlayStationin kanssa. On mielestämme kunnianosoitus, että yksi maailman isoimmista jalkapallosarjoista sekä pelikonsolivalmistajista haluavat tehdä kanssamme yhteistyötä”, Niva sanoo.

Kaksi ja puoli vuotta sitten perustettu Hilla Entertainment tähtää lajinsa kansainvälistämiseen lisensoinnilla ja yhteistyökumppanuuksilla.

Inspiroiviksi esimerkeiksi suomalaisista lisensointimallilla kansainvälistyneistä tapahtumista Niva nostaa Tubeconin ja Oulussa järjestettävät Ilmakitaransoiton MM-kisat.

Toistaiseksi Football Triathlonia pelataan vain Suomessa, mutta Nivan mukaan Lontoon-reissun jälkeen keskusteluja on käynnissä ja yhteyttä pidetään muutamaan maahan, joissa lajia kohtaan on kiinnostusta.

”Jos Football Triathlon -turnaus voi tulla täyteen Suomessa, joka ei vielä ole kovin iso jalkapallomaa, mitä siitä voi tulla Englannissa, Saksassa, Italiassa tai Espanjassa, kun tiedetään, kuinka suuri osa arkea jalkapallo on siellä?”

Verkostoitumista Lontoossa ja Madridissa

Kansainvälistymistä varten Hilla Entertainment pääsi viime syksynä yhdessä neljän muun suomalaisyrityksen kanssa AGMA ry:n mukana Euroopan isoimmille lisensointialan messuille Brand Licensing Europeen Lontooseen.

”Siellä tuli oikein hyvää palautetta, ja sitä ennen kävin myös World Football Summitissa Madridissa”, Niva kertoo.

Alan tapaamisessa verkostoituminen avasi myös yhteyden LaLigaan ja sarjaa Pohjoismaissa edustavaan Gorka Herreroon.”Tämän yhteistyön avulla LaLiga pyrkii kasvattamaan entisestään kansainvälisten ja suomalaisten faniensa määrää saamalla heidät kokemaan unohtumattomia hetkiä jalkapallokulttuurin parissa ja tuomaan LaLigan lähemmäksi Suomen markkinoita ja kannattajiensa arkea. Football Triathlon x LaLiga -turnaus on tähän tarkoitukseen erittäin sopiva aktivointitapahtuma”, Herrero sanoo tiedotteessa.

Niva on innoissaan siitä, että nuori yritys on jo saanut isot kumppanit LaLigan ja PlayStationin.

”PlayStation on tapahtumalle hyvin luonnollinen kumppani. Olen syntynyt 80-luvun alussa, ja 90-luvulla pelasin urheilupelejä ystävien kanssa PlayStationilla ja välillä oikeillakin urheilukentillä. Kun Football Triathlon alkoi vakiintua ja kasvaa, otin yhteyttä PlayStationiin”, hän kertoo.

Finaali pelataan konsolilla

Niva kertoo, että vuosittaiset Football Triathlonit ovat noin sadan osallistujan tapahtumia. Aiemmin joukkueiden maksimimäärä on ollut 12, mutta LaLigan kanssa määrä kasvatettiin 20 joukkueeseen, jotta mukaan saadaan kaikki LaLiga-joukkueet.

Niva kertoo, että tapahtuman tyypilliset osallistujat ovat 18–35-vuotiaita miehiä.

”Yleensä joukkueet ovat harrastejoukkueita tai kaveriporukoita, jotka ovat esimerkiksi urheilleet nuorempina yhdessä enemmänkin ja saaneet sitten Football Triathlonista vuosittaisen kaveriporukan kohtaamisen.”

Turnauksessa on yksi yleinen K-18 -sarja ja yhdessä joukkueessa pelaa 5 henkilöä.

Turnauksen rakennetta on hiottu vuosien varrella asiakaspalautteen perusteella. Nykymuodossa jokainen joukkue pelaa lohkovaiheessa kutakin kolmesta lajista neljästä kuuteen ottelua. Turnauksessa joukkueet keräävät päivän aikana pisteitä jokaisessa kolmessa lajissa, ja mestaruus ratkaistaan kahden eniten pisteitä keränneen joukkueen kesken koko turnauksen päättävällä virtuaalijalkapallo-ottelulla.

”E-urheilu on isossa kasvussa, ja se antaa yleisölle suurimman viihdearvon, seuraavat katsojat sitä paikan päällä tai nykyään yleistyneeseen tapaan striimin välityksellä”, Niva sanoo.

Hilla Entertainmentilla on päätapahtumakonseptinsa Football Triathlonin lisäksi myös toinen samankaltainen tapahtumaformaatti, Ice Hockey Triathlon, jossa pelataan jääkiekkoa, pöytäjääkiekkoa ja virtuaalijääkiekkoa.