Hartwall Original Long Drink in Vuoden harmain päivä -kampanja pokkasi Gold SABRE -palkinnon Special Events -kategoriassa. Marraskuussa toteutettu, tapahtuman ympärille rakennettu, monikanavainen Vuoden harmain päivä -kampanja innosti kotimaassa yli 200 000 henkilöä kippistämään harmaudelle.

Marraskuun 17. päivänä järjestetty Vuoden harmain päivä oli vuoden 2018 puhutuimpia kotimaisia bränditekoja. Yli 6 000 kävijää paikalle vetänyt päätapahtuma järjestettiin Helsingin Allas Sea Poolilla 17.11.2018.

Tapahtuman ympärille rakennettu, monikanavainen Vuoden harmain päivä -kampanja innosti kotimaassa yli 200 000 henkilöä kippistämään harmaudelle. Kansainvälinen mediahuomio tavoitti yli 170 miljoonaa ihmistä.

Jälkimittauksen mukaan kampanjaa juhli viime vuonna 200 000 suomalaista ja tänä vuonna sitä aikoo juhlia yli 400 00 suomalaista. Hartwall onnistui siis lanseeraamaan Suomeen myös uuden juhlapäivän.

"Vuoden harmain päivä yhdisti luovalla tavalla kaksi Suomelle tyypillistä asiaa: harmaan sään ja harmaan juoman. Harmaus saatiin käännettyä voimavaraksi ja erottavaksi tekijäksi näyttävällä toteutuksella, joka myös innosti suomalaiset sankoin joukoin juhlimaan Vuoden harmainta päivää", Hartwallin markkinointipäällikkö Eeva Ignatius kommentoi M&M:lle.

Kampanjan ovat suunnitelleet Miltton, Bob the Robot, Dagmar sekä Lataamo, joka on vastannut Allas Sea Poolin ilmaistapahtuman suunnittelusta ja tuotannosta. Harmaata säätä ylistävän kampanjafilmin on tuottanut Cocoa, ja sen on ohjannut Juho Konstig ja tuottanut Cocoan Seppo Kerkelä.

Työelämän avauksia ja ympäristötekoja

Milttonin EK:lle suunnittelema Työ ei syrji -kampanja puolestaan palkittiin Gold SABRE -palkinnolla Associations -kategoriassa. Lukuisat isot yritykset lähtivät viime vuonna mukaan EK:n alulle panemaan kampanjaan. Vastuullisuustempauksen tavoitteena on olut tehdä syrjimättömyydestä itsestäänselvyys päivittäiseen työelämään.

Mukana kampanjassa ovat olleet muun muassa S-ryhmä, Kesko, Valio, Barona, McDonald's, Helsingin yliopisto ja Ikea.

"Hienoa, että näin tärkeä asia kuin tasa-arvo sai ansaitsemansa kampanjan ja tunnustuksen. Kampanjasta näki alusta lähtien, että se toimii, koska idea oli kirkas ja toimiva", sanoo EK:n viestintäjohtaja Jenni Järvelä.

Lisäksi Milttonin Wärtsilä lle suunnittelema Oceanic Awakening -hanke palkittiin In2 SABRE -palkinnolla parhaana filminä sekä shortlistattiin Gold SABRE -finalistina B2B-marketing -kategoriassa.

Wärtsilän lanseeraama aloite nostaa esiin, miten kaupunkien kantokyky on ylittymässä ja erilaiset ympäristöön ja ilmastonmuutokseen liittyvät lieveilmiöt synnyttävät yhtä merkittävämpiä haasteita maapallon ja koko ihmiskunnan tulevaisuudelle.

Aloite nostaa esiin, miten kaupunkien kantokyky on ylittymässä ja erilaiset ympäristöön ja ilmastonmuutokseen liittyvät lieveilmiöt synnyttävät yhtä merkittävämpiä haasteita maapallon ja koko ihmiskunnan tulevaisuudelle.

Konkreettisena avauksena Wärtsilä ja Miltton ovat käynnistäneet SEA20-foorumin, johon sitoutetaan maailman tärkeimpiä satamakaupunkeja seuraavan kahden vuoden ajan. Foorumiin sitoutuivat ensimmäisinä kaupunkeina Rotterdam, Hampuri ja Helsinki.

Vaikka Wärtsilä on hankkeen alullepanija, yrityksen markkinointijohtaja Andrew Calzetti totesi syksyllä M&M:n haastattelussa, että keskeisimpänä tavoitteena on saada kaikki meri- ja energiateollisuuden toimijat sekä kaupunkien ja satamien toimijat yhden ja saman agendan taakse.

Hänen mukaansa kaikkien meri- ja energiateollisuuden toimijoiden, kaupunkien ja satamien on toimittava yhdessä, jotta esimerkiksi digitalisaation tuomat mahdollisuudet saadaan tehokkaasti käyttöön.

"Se edellyttää datan jakamista ja joissain tapauksissa mahdollisesti myös muutoksia lainsäädäntöön. Emme voi ratkaista kaikkia maailman ongelmia kerralla, mutta voimme liittyä yhteen ja miettiä, millä tavoin voimme taklata näitä haasteita yksi kerrallaan", totesi Calzetti.

Calzettin mukaan aloitteen käynnistäminen ja toteutus vaativat yritykseltä sen koko vuodelle laskettua markkinointibudjettia suuremman investoinnin.

"Jos tätä pidetään kampanjana, olemme epäonnistuneet. Minulle menestys tarkoittaisi sitä, että vuoteen 2020 mennessä SEA20-foorumissa on mukana yli 20 kaupunkia, jotka ovat aktiivisesti mukana dialogissa. Viiden vuoden kuluttua haluaisin nähdä, että esimerkiksi Helsingistä on tullut kaupunki, jossa ihmiset voivat elää ilman ylimääräistä melusaastetta, ja voin nähdä, kuinka lukuisat eri toimijat hyödyntävät kestävän kehityksen ratkaisuja", Calzetti visioi.

Kampanja saavutti lanseerauksen yhteydessä huomiota ja näkyvyyttä myös kansainvälisissä medioissa. Aiheeseen tarttui muun muassa talouslehti Forbes.

"On upeaa huomata, että suomalaislähtöisiä kampanjoita arvostettiin jälleen tänä vuonna laajasti. Kaikkia palkittuja töitä yhdistää kunnianhimoiset tavoitteet ja ennakkoluulottomuus luoda jotain uutta", kommentoi Milttonin johtava planner Timo Linniemi.

EMEA Sabre Awards on vuosittain järjestettävä, arvostettu PR-alan kilpailu, jonka finaali järjestettiin Lontoossa 22. toukokuuta.