Suomalaiset viskit ovat hurmanneet alkoholialan ammattilaiset alan arvostetuimpiin lukeutuvassa International Wine and Spirit Competition -kilpailussa.

Kerroimme aiemmin, kuinka Kyrö Distilleryn single malt-ruisviski sai kilpailun asiantuntijaraadilta 98/100 pistettä sekä ”gold outstanding” -tunnustuksen.

Samaan pistemäärään ja luokitukseen ylsi kilpailussa myös toinen suomalainen viski, Teerenpelin valmistama Distiller's Choice Kulo 7 YO Whiskey.

Saavutus on huomionarvoinen, sillä ”gold outstanding” -tunnustukseen oikeuttavaan pistemäärään ylsi tänä vuonna ainoastaan noin 50 tuotetta, arviolta noin kaksi prosenttia kaikista voittajista.

Kulo on seitsemän vuotta sherrytynnyrissä kypsynyt mallasviski, jonka lahtelaistislaamo lanseerasi viime talvena.

Teerenpelin Panimo & Tislaamon toimitusjohtaja Samuli Korhonen sai kuulla tuoreesta menestyksestä Markkinointi & Mainonta -lehden toimittajalta.

”Aivan mahtavaa! Tämä tunnustus meni juuri oikealle tuotteelle. Siitä saakka, kun Kulo viime talvena lanseerattiin, se on ollut oma suosikkini meidän viskiportfoliostamme. En ihmettele, että juuri se saa osakseen menestystä ja kunniaa”, Korhonen iloitsee.

Teerenpeli menestyi kilpailussa laajalla rintamalla. Kirkkaimman kruunun ohella yrityksen tuotteet saivat IWSC-kisassa lisäksi yhden kultamitalin ja kolme hopeamitalia.

Ravintola- ja panimotoiminnan ohella vuodesta 2002 tislaustoimintaa harjoittaneen yrityksen tuotteiden menestyminen kovassa kansainvälisessä seurassa ei tule Samuli Korhoselle varsinaisena yllätyksenä.

Kokemuksen karttuminen yhdistettynä intohimoiseen tekemiseen siivittää entistä parempiin suorituksiin.

”Meidän viskimestarimme Jaakko Joki perehtyy asiaan niin, että kaikki tehdään viimeisen päälle, sydänverellä ja isolla pieteetillä.”

Alkossa meidän suosituin viskimme on Kaski. Kulo on oikeastaan Kasken isoveli, jossa on kaikkea vielä vähän enemmän. Maku on tuhti, makea ja täyteläinen”, Korhonen luonnehtii.

Koronapandemia on lyönyt leimansa kuluvalle vuodelle ja vaikuttanut syvällisesti myös monen yrityksen toimintaan.

Teerenpelin liiketoiminnasta iso osa kytkeytyy ravintolatoimintaan, joten alkuvuosi oli yritykselle haastava. Kesän myötä on palattu kohti normaalia.

Kevään rajoitusten myötä tuotanto seisahti ja myynti lakkasi kuin seinään. Ravintoloiden sulkeuduttua meni Korhosen mukaan tovi tilannetta tunnustellen.

”Muutamaan viikkoon ei tapahtunut käytännössä yhtään mitään. Kesäkuun alusta ja ravintoloiden aukeamisesta saakka ollaan pikkuhiljaa kuljettu kohti normaalia tahtia.”

”Kauniiden ilmojen myötä menekki on ollut sen verran hyvää, että joidenkin tuotteiden kohdalla on jouduttu myymään ei-oota. Toisen aallon mahdollisuus kolkuttelee kuitenkin ovella. Miten se mahdollisesti koettelee koko kansakuntaa, jää vielä nähtäväksi”, Korhonen toteaa.

Suomi saavutti tämänvuotisessa kilpailussa IWSC-kilpailussa kaikkiaan 32 mitalisijaa. Kultaan ylsi Kyrön ja Teerenpelin ohella 95/100 pistettä saanut Altian valmistama Koskenkorva Salmiakki.

Kilpailuun ensi kertaa osallistunut käsityötislaamo The Helsinki Distilling Company menestyi niin ikään mukavasti keräten Muteman Rye-, Helsinki Rye Malt Rum Finish- ja Rye Malt Islay Malt Finish -viskeilleen yhden hopeamitalin ja kaksi pronssia.