Digi

M&M 9.5.2017 09:09

Suomen ensimmäinen 5G-kehitysympäristö avautuu yrityksille

Kari Pekonen
Yksi mukana olevista yrityksistä on Yle, joka testaa hankkeen yhteydessä uutta jakeluteknologiaa.

Suomen ensimmäisen 5G-testiverkon toiminta laajenee Oulussa. Teknologian tutkimuskeskus VTT tiedotti asiasta tiistaina.

Jatkossa VTT:n, Oulun yliopiston ja Centria-ammattikorkeakoulun 5G-kehitysympäristö 5GTN valjastetaan tiedotteen mukaan erityisesti liiketoiminnan käyttöön.

Mukana on jo suuri joukko suomalaisyrityksiä, joiden kanssa 5G-teknologiaa testataan usealla sovellusalueella. Ensimmäiset uutuustuotteet pyritään saamaan kenttäkokeisiin vielä tämän vuoden aikana.

Pääosin Tekesin rahoittamassa testiverkon 5GTN+jatkoprojektissa 5G-teknologiaa sovelletaan tuotteisiin ja palveluihin jo ennen kaupallisten verkkojen syntyä. Näin 5G-teknologian tarjoamat mahdollisuudet otetaan hyötykäyttöön mahdollisimman aikaisin. Yritykset saavat mahdollisuuden kokeilla teknologiaa omille sovellusalueilleen.

5GTN+ vahvistaa suomalaisen teollisuuden asemaa uusien 5G-teknologioiden ja sovellusten kehittäjänä. Hanke keskittyy hakemaan kumppaniyrityksille selkeitä bisneshyötyjä.

"5G-testiympäristö tukee yritysten tuotekehitystä. Sen hyödyt näkyvät käytännössä muun muassa huippunopeina ja luotettavina yhteyksinä, lyhyenä viiveenä, energiansäästönä ja liitettävyytenä", sanoo projektipäällikkö Atso Hekkala VTT:ltä.

Ulkopuoliset yritykset tervetulleita mukaan

Projektipäällikkö Olli Liinamaa Oulun yliopistosta kertoo, että mukaan ovat tervetulleita myös hankkeen ulkopuoliset yritykset.

"Tarjoamme testiverkkoa ja siihen liittyvää osaamista kaikkien käyttöön", Liinamaa sanoo. .

Yksi projektiin valittu sovellusalue on avustetun asumisen ja hoivapalveluiden tehostaminen sensoreiden ja 5G-teknologian avulla.

"Kehitämme liiketoimintaamme kokonaisvaltaisemmaksi huomioiden niin terveet kuin sairauksista kärsivät ikäihmiset. 5G-testiverkko antaa mahdollisuuden kokeilla, mihin teknologia pystyy. Samalla saamme omat tarpeemme välitettyä palvelunkehittäjille", kertoo Caritas Palvelut Oy:n toimitusjohtaja Timo Kaukonen.

Yle testaa uutta jakeluteknologiaa

Toinen 5G-testiverkon hyödyntäjä on Yle, jonka ensisijaisena tavoitteena on tutkia, onko 5G-verkoilla ja -teknologioilla mahdollista korvata nykyiset maanpäälliset tv- ja radiojakeluteknologiat. Yle on jo tutkinut LTE Broadcastingin ja eMBMS:n mahdollisuuksia ja haluaa nyt siirtyä käytännön testaamiseen.

"Samalla haluamme selvittää, miten 5G soveltuu eri tyyppisiin tuotantoihin, joissa edellytetään suurta kapasiteettiä, lyhyttä viivettä, skaalautuvuutta monen kokoisiin tapahtumiin ja joustavuutta ratkaisujen saatavuuteen", sanoo Ylen jakeluteknologioista vastaava Olli Sipilä.

Hankkeessa ovat mukana VTT:n, Oulun yliopiston ja Centrian lisäksi Bittium, Caritas, Elisa, Eltel Networks, Esju, EXFO, Haltian, Hartela, Indalgo, Jutel, Kaltiot, Keysight, MediaTek, Nokia, PehuTec, Polar, Sarokal, Verkotan, Viestintävirasto, Yleisradio sekä Oulun kaupunki ja Oulun ammattikorkeakoulu. Hankkeeseen otetaan edelleen mukaan uusia kumppaneita ja testiverkon hyödyntäjiä.