Euroopan komissio on hyväksynyt yrityskaupan, jossa Telia Company ostaa ruotsalaisen Bonnier Broadcastingin tv-toiminnot. Telia pyrkii saamaan kaupan päätökseen joulukuun alussa.

Kauppahinta on noin 860 miljoonaa euroa. Sen lisäksi Telian maksettavaksi tulee niin korkeintaan 90 miljoonan euron lisämaksu Bonnier Broadcastingin tuloksen perusteella.

Kauppaan kuuluvat ruotsalaisen TV4:n lisäksi MTV ja maksullinen videopalvelu C More. TV4:llä ja MTV:llä on useita kanavia ja maksullisia kuluttajatuotteita.

Käytännössä kauppa etenee niin, että Bonnierin tv-toiminnot yhdistyvät Telian omiin media- ja tv-toimintoihin. Tätä yksikkö ryhtyy vetämään Bonnier Broadcastingin nykyinen toimitusjohtaja Casten Almqvist. Hän raportoi koko Telia Companyn toimitusjohtajalle. Tehtävää hoitaa nyt vt:nä Christian Luiga.

Bonnier teki viime vuonna 771 miljoonan euron liikevaihdolla 95 miljoonan euron liikevoiton siitäkin huolimatta, että MTV ja C More olivat reilusti tappiolla. C Moren liiketappio on kuitenkin pienentynyt jatkuvasti.

Telian nettomyynti oli viime vuonna lähes kahdeksan miljardia euroa.

Epäselvää vielä on, miten käy muiden Bonnierin johtajien, kuten MTV:n toimitusjohtaja Jarkko Nordlundin. Pitkään tappioissa kyntänyt MTV teki viime vuonna 187 miljoonan euron liikevaihdolla 22 miljoonan euron tappiot. Tappiot syvenivät vuoteen 2017 verrattuna.

Telian Suomen kuluttajaliiketoimintojen johtajan, Heli Partasen mukaan MTV:n kehityksessä on myös myönteistä.

”MTV on menossa oikeaan suuntaan esimerkiksi katsojaosuuden kehityksessä. Ruotsissa TV4:llä menee erittäin hyvin, ja varmasti nyt haemme parempaa ymmärrystä siihen, miksi Ruotsin tilanne on niin erilainen.”

Partasen mukaan MTV on tehnyt hyvää työtä myös toiminnan tehostamisessa eikä Telia ei ole karsimassa MTV:n uutistoimintaa.

Todennäköisesti Telia trimmaa Bonnierin organisaatiota. Päällekkäisyyksiä on jonkin verran, sillä Telialla on Suomessa ja Ruotsissa jonkin verran omaa tv-toimintaa.

Toisaalta Telian ja Bonnierin väliset merkittävät synergiat eivät synny karsimisesta. Synergioiksi yhtiö on laskenut muun muassa mediasisältöjen paketoimisen laajakaista- ja mobiililiittymiin. Tämä tämä kasvattaa liittymämyyntiä ja arpua, eli asiakaskohtaisia tuloja sekä parantaa liittymätilausten pitoa. Lisäksi Telialla on laajat asiakasrekisteri, mikä helpottaa tv-palveluiden myyntiä.

Yritysostosta odotetaan syntyvän synergioita vuodesta 2020 alkaen. Telia on arvioinut, se saavuttaa täysimääräiset, vuosittaiset 56 miljoonan euron synergiat saavutetaan 2022. Telia maksaa Bonnierista 890 miljoonaa euroa.

“Tämä on tärkeä virstanpylväs Telia Companylle, sillä meistä tulee pohjoismainen edelläkävijä, kun yhdistämme korkeatasoiset sisällöt ensiluokkaisiin yhteyksiin”, sanoo Telia Companyn vt. toimitusjohtaja Christian Luiga tiedotteessa.

Kaupan ehtoihin kuului, että Telia jatkaa omien ja MTV:n sisältöjen ja kanavien lisensioimista toisille jälleenmyyjille ja myy reiluilla ehdoilla mainostilaa muille operaattoreille.

”Kyse on normaalista toiminnasta, jota teemme jo nyt. Tämän lisäksi lisensioinnin piiriin tulee premium sport -sisällöt yhdelle markkinointitoimijalle. Kumppani voi olla toinen tv-yhtiö, kuten Discovery tai toinen operaattori”, sanoo Partanen.