Elokuvat

Olli Harma 2.2.2015 15:37 päivitetty 3.3.2016 14:50

Suomen paras elokuva oli täysi floppi

Colourbox

Parhaan elokuvan Jussin sunnuntaina pokannut elokuva keräsi noin 3 000 katsojaa.

Jotain on mennyt pahasti pieleen vuoden 2014 parhaaksi kotimaiseksi elokuvaksi nimetyn He ovat paenneet -elokuvan markkinoinnissa yleisölle.

Useilla kansainvälisillä filmifestivaaleilla kiertänyt ja sunnuntaina 1. helmikuuta myös parhaasta ohjauksesta Jussi-patsaalla palkittu J-P Valkeapään elokuva keräsi viime vuonna noin 3 000 katsojaa Suomessa.

Vertailun vuoksi toinen syksyn ensi-iltaelokuva Mielensäpahoittaja keräsi noin 454 000 katsojaa, Risto Räppääjä ja liukas Lennart sai noin 266 000 katsojaa ja Kummeli V vajaat 180 000 katsojaa.

Ennätysvuosi

Ylipäätään viime vuosi oli kotimaiselle elokuvalle suosiollinen: kotimaisten elokuvien katsojamäärät nousivat kolmatta kertaa modernin katsojatilastoinnin aikana yli kahden miljoonan. Niiden osuus kaikesta elokuvan katsomisesta oli jopa 27 prosenttia.

Aiemmatkin kahden miljoonan katsojan ylitykset ovat 2010-luvulta.

Kärki oli leveä, kun jopa kahdeksan Suomi-elokuvaa keräsi yli 100 000 katsojaa. Menestysleffat olivat pääasiassa komedioita tai komediallisia draamoja ja lasten elokuvia.

Menetetty nuoriso

Vakavampi tai taiteellisempi elokuva ei katsojatilastoissa juhlinut. Erityisen heikosti menestyi eniten Jussi-ehdokkuuksia haalinut He ovat paenneet.

Aleksi Bardyn tuottama road movie jäi käytännössä tuntemattomaksi suomalaisille elokuvakävijöille.

Potentiaalista yleisöä olisi löytynyt ainakin elokuvaharrastajista ja nuorisosta: elokuva on palkittu Göteborgin kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla parhaasta kuvauksesta ja aihepiiriltään se vetoaa nuoriin aikuisiin.

Kyseessä on road movie kahden nuoren pakomatkasta halki kesäisen Suomen. Elokuvan esittelymateriaalin mukaan "kahta nuorta yhdistää unelma paosta, mahdollisuudesta päästä karkuun todellisuuden väkivaltaa ja jatkuvaa pahaa mieltä".

Tematiikka on vahvasti tätä päivää, mutta ilmeisesti tosielämän ongelmanuoret pakenevat kuitenkin arkeaan jonnekin muualle kuin arjen realismia esittelevään elokuvateatteriin.

Nuorisoa puhutelleita hittileffoja olivat viime vuonna Hobitti - Viiden armeijan taistelu, Nälkäpeli - Matkijanärhi, osa 1 ja Interstellar. Kaikki ne ovat vahvasti toimintaan luottavia, fantasiaulotteisia spektaakkeleja.

Levitys jäi pieneksi

Osasyy Jussi-voittajan heikkoon menestykeen löytyy levityksestä.

Ensi-iltaviikollaan lokakuun puolessa välissä SF-Filmin levittämä uutuus nähtiin valtakunnallisesti 48 salissa. Esimerkiksi Dome Karukosken Mielensäpahoittaja pääsi 120 teatteriin.

Mielensäpahoittaja porskuttaa edelleen Finnkinon teattereissa, kun taas He ovat paenneet on poistunut Finnkinon ohjelmistosta.

Finnkinolla on nykyisin merkittävä markkina-asema suomalaisessa elokuvateatteribisneksessä. Alan konsolidaation myötä taide-elokuva ja ylipäätään vakavampi draamaelokuva on joutunut Suomessa hankalaan asemaan.

Finnkinon TOP-10 elokuvat 2014

  1. Hobitti - Viiden armeijan taistelu
  2. Mielensäpahoittaja
  3. Risto Räppääjä ja Liukas Lennart
  4. Nälkäpeli - Matkijanärhi, osa 1
  5. Interstellar
  6. Rio 2
  7. Kummeli V
  8. The Wolf of Wall Street
  9. Muumit Rivieralla
  10. Onneli ja Anneli

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö