Toimittajat ilman rajoja -järjestö on julkistanut vuosittaisen lehdistönvapausindeksin. Listauksen kärkisijoille ylsivät edellisvuoden tapaan Norja ja Ruotsi.

Suomen sijoitus tämänvuotisessa listauksessa on neljäs. Viime vuonna viidennellä sijalla ollut Alankomaat nousi Suomen ohi kolmanneksi.

Suomen sijoituksen lasku johtuu järjestön mukaan Puolustusvoimien Viestikoekeskukseen liittyvä tapaus, jossa toimittajan lähdesuoja vaarantui poliisin takavarikoitua toimituksellista aineistoa.

Helsingin Sanomat julkaisi joulukuussa 2017 artikkelin, jossa käytettiin lähteenä Puolustusvoimien salassa pidettäviä asiakirjoja.

Poliisi teki artikkelin julkaisemisen jälkeen kotietsinnän Helsingin Sanomien toimittajan Laura Halmisen kotiin. Kotietsinnän yhteydessä poliisi otti haltuunsa muun muassa Halmisen puhelimen, työpuhelimen sekä tietokoneen.

Puolustusvoimat teki uutisoinnista tutkintapyynnön poliisille, ja asiassa aloitettiin rikostutkinta. Poliisi tutkii HS:n Viestikoekeskusta koskevaa uutisointia turvallisuussalaisuuden paljastamisena sekä sen taustalla olevaa mahdollista tietovuotoa virkasalaisuuden rikkomisena. Myös Julkisen sanan neuvosto on ottanut tapauksen käsiteltäväkseen.

Toimittajat ilman rajoja -järjestön Suomen puheenjohtaja Jarmo Mäkelä vahvistaa M&M:lle, että Suomen sijoituksen laskun taustalla on nimenomaan Viestikoekeskukseen liittyvä tapaus.

"Järjestön pääsihteeri ja viestintäjohtaja vierailivat Suomessa kahden päivän ajan huhtikuun alussa. Kävimme vierailun aikana tapaamassa muun muassa Helsingin Sanomien vastaavaa päätoimittajaa Kaius Niemeä. Sen perusteella saattoi hyvin päätellä, että kyseinen asia kiinnosti heitä kovasti", Mäkelä kertoo.

Järjestön mukaan Suomen sijoitusta ovat pudottaneet kahden edellisvuoden aikana toistuvat tapaukset, joissa lehdistönvapaus on noussut julkiseen keskusteluun ja tutkinnan kohteeksi. Järjestö otsikoi Suomea koskevan kuvauksensa ytimekkäästi. "Skandaali toisensa jälkeen".

Suomi nousi lehdistönvapausindeksin kärkipaikalle vuonna 2016 ja pysyi ykkösenä vuoteen 2016 saakka. Vuonna 2017 Suomen sijoitus putosi kolme pykälää. Syynä tähän oli pääministeri Juha Sipilä n väitetty Yleisradio on kohdistama painostus, niin sanottu Sipilä-gate.

Ylen toimittajana syksyllä 2016 työskennellyt Salla Vuorikoski sai vuoden 2016 lopulla useita sähköposteja pääministeri Sipilältä sen jälkeen, kun Yle oli uutisen, jossa kerrottiin Sipilän sukulaisten omistuksista kaivosyhtiö Terrafame lta tilauksen saaneessa Katera Steel -yhtiössä.

Julkisen sanan neuvosto otti tapauksen käsiteltäväksi ja totesi, että pääministerin viestit oli mahdollista tulkita painostusyritykseksi. Sipilä itse katsoi, ettei hän rikkonut sananvapauden rajoja viestejä lähettäessään. Hän kuitenkin totesi, että viestejä olisi voinut lähettää vähemmänkin.

JSN:n viime vuoden maaliskuussa antaman lausunnon mukaan Yle luovutti tapauksen yhteydessä journalistista päätösvaltaa toimituksen ulkopuolelle Journalistin ohjeiden vastaisesti. Yleisradion päätoimittajana tuolloin toiminut Atte Jääskeläinen kiisti Ylen antaneen ulkopuolisen tahon vaikuttaa journalistiseen päätöksentekoon.

Toimittajat ilman rajoja -järjestö arvioi tiedotteessaan, että tämänvuotisen indeksin tuloksissa heijastuu joka puolella maailmaa kasvanut esille noussut vihamielisyys toimittajia ja tiedotusvälineitä kohtaan.

Järjestön mukaan monet poliitikot vastustavat avoimesti tiedotusvälineitä pyrkivät kyseenalaistamaan journalismin uskottavuutta. Järjestön mukaan tämä on uhka demokratialle.

Ilmiö on järjestön mukaan nousussa myös Euroopassa. Listauksen huomattaviin putoajiin kuuluu sijalta neljä sijalle yhdeksän pudonnut Tanska. Syynä on järjestön mukaan toimittaja Kim Wallin kuolema elokuussa 2017 sattunut kuolema. Wallin murhasta epäillään keksijä Peter Madsen ia. Tapaukseen liittyvä oikeudenkäynti on edelleen kesken.

Tämän vuoden indeksissä viiden eniten pudonneen maan joukossa on peräti neljä Euroopan maata: 65. Malta (-18), 34. Tshekki (-11), 76. Serbia (-10) ja 27. Slovakia (-10).

Listan 180 maan joukossa perää pitää myös tänä vuonna Pohjois-Korea. USA putosi sijalta 43. sijalle 45. Venäjän sijoitus oli edellisvuoden tapaan 148.