"Onhan tämä epätodellinen tilanne. Ja kaikki tapahtuu hirvittävän nopeasti", Espresso House Finlandin toimitusjohtaja Anssi Thureson sanoo.

Kun suomalaiset on määrätty nyt poikkeusolojen seurauksena pysymään kotona, kahvilat ovat tyhjentyneet. Kuluttajille Espresso House on tuttu varsinkin kauppakeskuksista. Ketjulla on on yhteensä 55 kahvilaa Suomessa ja noin 700 työntekijää.

"Tilanne on erittäin valitettava kaikille, ja koronavirus on vaikuttanut liiketoimintaamme hyvin merkittävällä tavalla", hän muotoilee.

"Ihmiset ovat poissa kaupungin kaduilta ja kauppakeskukset ovat tyhjentyneet. Kyllä meidän liikevaihtomme on tippunut ihan dramaattisesti", hän sanoo.

Thureson kertoo kaiken kriisin keskellä kantavansa suurinta huolta työntekijöistä, joista suuri osa on määräaikaisesti lomautettu. Thuresonin mukaan tärkein asia, on varmentaa työntekijöiden työpaikat tulevaisuudessa.

Toistaiseksi ketju on sulkenut kaksi kahvilaa koronakriisin vuoksi, mutta se saattaa olla vasta alkua. Tiistaina hallitus kertoi pohtivansa ravintoloiden sulkemista. Sulkeminen saattaa kohdistua juuri esimerkiksi kahviloihin. Pääministeri Sanna Marin sanoi tiistaina, että kyse on ennen muuta siitä, että suljetaan ravintoloita, kuppiloita ja vastaavia tiloja, joissa sosiaalista kontaktia esiintyy.

Espresso Housen Thuresonin mukaan ketju aikoo sulkea kuun vaihteessa 27 kahvilaa. Hän toivoo kriisin keskellä erityisesti selkeitä linjauksia ja vastaantuloa kaikilta.

"Kaikki ovat odottavalla kannalla ja niin myös me. Olemme olleet tiiviisti yhteydessä matkailu- ja ravitsemusalan liiton MARA:n kanssa. He tukevat, minkä pystyvät. Kaikki odottavat selkeimpiä ohjeita", hän sanoo.

(Juttu jatkuu kuvan alla.)

"Kannan huolta siitä, että kaikkien osapuolten on oltava mukana. Toistaiseksi tilanne on äärimmäisen vaikea ja tarvitsemme tukea niin valtiolta, vuokranantajiltamme kuin tavarantoimittajiltamme turvataksemme työpaikat kahviloissamme pitkällä aikavälillä ja selviämään tämän vaikean ajan yli."

Espresso Housen kaikki kahvilat ovat ketjun omia kahviloita. Ketju ei toimi franchising-periaatteella.

"Seurataan tilannetta päivä kerrallaan", Thureson sanoo.

"Kaksi asiaa ohjaa meitä nyt. Työntekijöidemme työpaikkojen turvaaminen tulevaisuudessa ja hygienia kahviloissamme. Minusta me olemme tehneet siinä erinomaista työtä kahviloissamme. Meiltä on turvallista tulla hakemaan take away -kahvit tai istumaan kahvilaan."