Digitalous

Matti Kankare 16.4.2018 09:21

Suomen televisioverkko meni amerikkalaisomistukseen

Kuva: Pentti Hokkanen (Digita)

Verkko-operaattori Digitan myynti kertoo hyvin siitä, että erilaiset lähetysverkot kiinnostavat kansainvälisiä pääomasijoittajia.

Kansainvälinen sijoitusyhtiö Digital Colony on ostanut Suomen tv-verkkojen verkko-operaattorin Digitan kokonaisuudessaan australialaiselta päämasijoitusyhtiöltä First State Investmentsiltä.

Digita omistaa ja operoi Suomen johtavaa valtakunnallista maanpäällistä televisio- ja radioverkkoinfrastruktuuria. Digita perustettiin vuonna 1999, kun Yle yhtiöitti jakelutekniikkansa. Yhtiö on suomalainen tv- ja radioverkkoja tarjoava toimija, jonka verkkoinfrastruktuuri tavoittaa ainoana lähes 100 prosenttia suomalaisista.

Yhtiö on samalla Suomen suurin riippumaton masto-operaattori, joka tarjoaa infrastruktuuripalveluja Suomen suurimmille mobiilioperaattoreille, Digita sanoo tiedotteessaan.

Uuden omistajan Digital Colonyn taustalla toimivat Floridassa pääpaikkaansa pitävä Digital Bridge ja New Yorkin pörssiin listattu kiinteistösijoitusyhtiö Colony NorthStar.

Digita on siten tukevasti nyt amerikkalaisomistuksessa, jos kilpailuviranomaiset kaupan hyväksyvät.

Digital Colony kehuu annetussa tiedotteessa, että sen avainjohtajilla on yhteensä 23 vuoden sijoitus- ja toimintahistoria.

"Digital Colony keskittyy investoimaan neljään mobiilin ja internetinfrastruktuurin liiketoimintasegmenttiin eli tietoliikennemastoihin, datakeskuksiin, piensoluverkoihin ja kuituverkkoihin. Tavoitteena on hyödyntää verkkojen konvergenssia ennen 5G:n käyttöönottoa ja sen jälkeen", tiedotteessa muotoillaan.

Uusia omistajia kiinnostaa selkeästi Suomen 5G:n tilanne. Tekniikkaan liittyvät investoinnit ovat operaattoreilla pikku hiljaa lähtemässä käyntiin ja suurin investointiaalto nähtäneen parin vuoden kuluttua.

Digitan toimitusjohtajana jatkaa Juha-Pekka Weckström ja johtoryhmänä Digitan nykyinen johtoryhmä.

Digitan liikevaihto oli vuonna 2016 hieman päälle 83 miljoonaa euroa. Liiketulosta yhtiö teki 1,2 miljoonaa euroa. Käyttökatetta yhtiö teki kuitenkin 34,4 miljoonaa euroa. Liikevoitto pieneni, koska yhtiön poistot olivat yli 33 miljoonaa euroa. Näiden lisäksi yhtiöllä oli yli 30 miljoonan euron rahoituskulut, koska pääomasijoittajien tapaan yhtiön tase on lastattu velalla. Pitkäaikaista velkaa Digitalla oli vuonna 2016 yhteensä 220 miljoonaa euroa.

KHO ratkaisemassa Digitan markkina-asemaa

Mielenkiintoinen episodi yhtiölle on lisäksi edessään mahdollisesti ensi kesänä.

Korkein hallinto-oikeus järjesti tammikuun lopulla harvinaisen suullisen käsittelyn Digitan hallitsevasta markkina-asemasta. Viestintävirasto päätti huhtikuussa 2015, että Digitalla on niin kutsuttu huomattavan markkinavoiman asema televisio- ja radiolähetyspalveluiden tukkumarkkinoilla.

Digita valitti ratkaisusta, mutta siitä valittivat myös Yle, MTV ja Sanoma Media Finland, joiden mielestä Viestintäviraston olisi tullut määrittää Digitaa koskevat velvoitteet tiukemmiksi erityisesti radiolähetyspalvelujen ja enimmäishinnoitteluvelvoitteen osalta.

Ylen tietojen mukaan KHO antaa asiasta päätöksen kesäkuussa.

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö