71 prosenttia suomalaisten tekemistä verkkokauppaostoksista tehdään nykyään mobiililaitteella, eli älypuhelimella tai tabletilla, kertoo Hintaoppaan toteuttama kuluttajatutkimus. Tietokoneella tehdään enää 29 prosenttia ostoksista. Vielä vuosi sitten tietokoneella tehtiin 44 prosenttia verkko-ostoksista.

”Suomalaiset ovat tässä suhteessa mobiiliostamisen ykkösmaa. Vastaavat luvut Norjan ja Ruotsin Hintaoppaassa ovat 69/31 mobiilin hyväksi. Briteissä ja Uudessa-Seelannissa luvut noudattavat 60/40-suhdetta, eli näissä maissa tietokoneostamisen osuus on säilynyt vielä merkittävänä”, Hintaoppaan maajohtaja Liisa Matinvesi-Bassett kertoo tiedotteessa.

Kaksi kolmasosaa tutkimukseen osallistuneista suomalaisista tekee verkko-ostoksia muutaman kerran puolessa vuodessa tai useammin. Lähes joka kolmas tekee ostoksia joka kuukausi ja neljä sadasta vastaajasta shoppailee verkossa joka viikko. Säännöllinen verkko-ostaminen on aktiivisinta pääkaupunkiseudulla.

”Vastaajien mukaan tärkeimmät syyt tehdä ostoksia verkossa ovat vaivattomuus, valikoiman ja hintojen vertailun helppous ja vapaus valita ostostentekoajankohta ja -paikka vapaasti”, Matinvesi-Bassett sanoo.

Eniten verkosta ostetaan matkoja ja majoitusta, joiden osuus on melkein kaksi kolmasosaa suomalaisten verkko-ostoksista. Seuraavaksi eniten ostetaan muotia ja vaatteita sekä elektroniikkaa.

Suomalaiset suosivat erityisesti kotimaisia verkkokauppoja. Lähes puolet suomalaisista vastaajista ostaa joko pelkästään tai useimmiten suomalaisista verkkokaupoista.