Suomi 100 -vuoden huipennus, eli maamme itsenäisyyspäivä lähestyy.

Vuoden pimeimpään hetkeen ajoittuvan juhlan kunniaksi suomalaistahot ympäri maan valaisevat muun muassa rakennuksia, patsaita, toreja, puistoja ja maamerkkejä.

Yksi suurimmista valoteoksista on Luminous-valotaidekokonaisuuteen kuuluva valoteos, joka näkyy Saana-tunturilla 4.-5. joulukuuta. Valotaiteilija Kari Kola n teos valaisee Enontekiön Kilpisjärvellä sijaitsevan tunturin kokonaan. Teos näkyy kolmen valtion alueella.

Luminous-kokonaisuuden toteutuksesta ja tuotannosta vastaa Valoparta. Ennen Saanaa teoksia nähdään Savonlinnan Olavinlinnassa, Tampereen Näsinneulassa ja Oulun Kuusisaaressa. Kokonaisuus alkoi uutenavuotena Helsingin Töölönlahdelta.

Suomenlinnan edustalla sijaitseva Harmajan majakka edustaa Suomen toista maantieteellistä ääripäätä. Majakan valaisevat luotsausyhtiö Finnpilot yhteistyössä Revoltti Experience n kanssa.

Harmaja majakan kivijalka valaistaan Suomi 100 -tunnuksilla 4.-11. joulukuuta. Teoksen toinen tunnus näkyy sekä Helsingin rannan suuntaan että merelle päin.

Pääkaupungissa Helsingissä juhlavalaistuksen saavat ainakin kaupungintalo, Presidentin linna, Tuomiokirkko, Finlandia-talo ja Olympiastadionin torni.

Senaatti-kiinteistöt järjesti juhlavuoden kunniaksi oman Valossa-kilpailun, jonka voittajatyöt valaisevat Oopperatalon ja Kansallismuseon. Tavoitteena oli löytää valituille kiinteistöille pysyviä valaistusratkaisuja, joista vähintään kaksi oli tarkoitus toteuttaa Suomi 100 -vuonna.

Kansallismuseon Graniitti-ratkaisusta ja Oopperatalon DIIVA-valaistuksen suunnittelusta vastasi Valoa Design.

Muita valaistavia kulttuurin kehtoja Helsingissä ovat muun muassa Kansallisteatteri ja rakenteilla oleva keskustakirjasto Oodi.

Monet yritykset ovat lähteneet mukaan sinivalkoiseen valotempaukseen. Helsingin ostosparatiiseista valaistaan ainakin Forum, rakenteilla oleva Redi, Vanha Kauppahalli, Kampin kauppakeskus, Stockmann ja Vanha Kauppahalli. Lisäksi esimerkiksi Wärtsilä valaisee oman pääkonttorinsa Hakaniemessä.

Muualla Suomessa on myös innostuttu lähtemään mukaan juhlavalaistukseen. Metsä Group valaisee Metsä Board in Takon kartonkitehtaan Tampereen keskustassa 4.-6. joulukuuta. Valoprojisointeja voi ihailla tehtaan Tammerkosken puoleisilla seinillä.

Kokkolassa kirkastuu Kaarlelan keskiaikainen kivikirkko, Turussa juhlavaloteos näkyy Aurajoen silloilla ja rannoilla, Lahdessa vaateyhtiö Luhta taas valaisee pääkonttorinsa siniseksi ja Lapuan kaupunki valaisee kaupungintalon ja kulttuurikeskus Vanha Paukun sinivalkoisin valoin.

Omat valaistukset sekä kahvitukset ja liputukset voi jakaa sosiaalisessa mediassa käyttämällä tunnisteita #onneasuomi ja #suomi100. Valotapahtumia ja muita juhlavuoden rientoja voi seurata Suomi 100 -sivustolla.