Nordic Noir -genre on tuttu suomalaisille rikosfiktion ystäville muun muassa suositun Silta-sarjan sekä Stieg Larsson in Millenium-trilogian ansiosta. Nordic Noir -genren tarinoille tyypillisiä asioita ovat vahva yhteiskunnallinen teema, synkät juonenkäänteet sekä realistinen kerronta.

Silta on ollut suosittu ympäri maailmaa ja saanut lukuisia jäljittelijöitä. Millenium-trilogian myynti ylitti 80 miljoonan teoksen rajapyykin maailmanlaajuisesti vuonna 2015.

Suomen ensimmäiseksi Nordic Noir -sarjaksi kutsutun Sorjosen käsikirjoittaja Miikko Oikkonen huomauttaa, että genren huippukohta on jo ohitettu.

"Se aalto on ikään kuin taittumassa. Guardian kirjoitti hiljattain jutun otsikolla "Nordic Noir is Dead". Artikkelissa käsiteltiin sitä, että kaikki tekevät omia versioitaan samasta konseptista. Nyt tarvitaan nimenomaan tuoretta otetta", Oikkonen arvioi.

Suomalainen rikosfiktio ei toistaiseksi ole muutamia satunnaisia menestyksiä lukuun ottamatta niittänyt suurempaa mainetta maailmalla.

Käsillä on pelinavaus. Sorjonen-sarjan oikeudet on Oikkosen mukaan myyty yli 40 maahan. Yksi kynnys ylitettiin 31. maaliskuuta, kun sarja lanseerattiin suoratoistopalvelu Netflix issä.

Netflixin lanseeraus on merkittävä asia, sillä Sorjosta levitetään Netflix Original -sarjana. Kyseessä on ensimmäinen suomalainen sarja, joka kyseisen levityksen on saanut.

Jaksot ovat alkaneet näkyä muun muassa Britanniassa, Yhdysvalloissa, Kanadassa ja muissa Pohjoismaissa.

Ensimmäiset maailmalta saadut palautteet, sekä artikkelit että henkilökohtainen palaute, kielivät Oikkosen mukaan arvostelumenestyksestä. Suotuisan kehityksen on osittain mahdollistanut kotimaan ulkopuolelta saatu rahoitus.

"Vaikka en voi kertoa tarkkaa budjettia, Sorjosen kohdalla kaiken lähtökohtana oli kansainvälinen raha. Se oli merkittävä osuus, joka nosti kokonaisbudjettia merkittävästi ylöspäin normaalista kanavabudjetista", Oikkonen sanoo.

Lue lisää Sorjosesta ja suomalaisen rikosfiktion viennistä tuoreesta Markkinointi & Mainonta -lehdestä 12/2017.