Innovaatiot

M&M 26.10.2017 12:24

Suomi mainittu! Arkkitehti Marco Casagranden innovaatio näkyvästi esillä kansainvälisillä sivustoilla

Kuvakaappaus YouTube-videolta
Uudenlaisen asumisratkaisun prototyyppi "Tikku"-rakennus mahtuu pysäköintiruutuun.

Suomalainen arkkitehti Marco Casagrande on kehittänyt uuden modulaarisen kodin, joka on vain 2,5 metriä leveä ja viisi metriä korkea.

Marco Casagranden suunnittelema koti on modulaarinen eli siihen voidaan tarpeen mukaan lisätä moduuleja tai poistaa niitä. Moduuli tarkoittaa itsenäistä osaa, jollaisista voidaan koota erilaisia kokonaisuuksia. 

"Tikku"-nimen saanut prototyyppiasunto sisältää asumistilan ohella työskentelytilat sekä kattotasolla sijaitsevan kasvihuoneen, kertoo AdWeek. Asiasta uutisoi myös Fast Company -sivusto.

Helsinki Design Weekille -muotoilufestivaaleille valmistettu prototyyppiasunto mahtuu yhteen parkkiruutuun. Casagrande kertoo saaneensa inspiraation työhönsä Helsingin kaupunkisuunnittelusta. Casagranden mukaan kaupunki on suunniteltu autoja, ei ihmisiä, silmällä pitäen. Pysäköintipaikkoja on joka puolella, mutta asunnoista on pulaa.

Moduulien muokkaaminen on Casagranden mukaan helppoa. Niitä voi pinota toistensa päälle kuten Lego-palikoita. Tämä mahdollistaa sen, että jokainen asukas voi muovata rakennuksesta omiin tarpeisiinsa sopivan.

Asunnossa ei ole johdettua vettä eikä keittiötiloja. Tämä ei aiheuta ylitsepääsemättömiä ongelmia, sillä Casagranden mukaan asukas voi syödä ja käydä suihkussa esimerkiksi kuntosalilla. Kompostoiva WC ei myöskään edellytä juoksevaa vettä. Casagranden mukaan "Tikku" syntyi verrattain vaivattomasti.

"Yleensä talon rakentaminen on työn ja tuskan takana ja vaatii paljon vaivannäköä. Tässä tapauksessa se vain ilmestyi esiin", Casagrande kuvailee rakennusprosessia Fast Companylle.

Suunnittelu on mahdollinen, koska rakennuksessa käytetään ristiinliimattua massiivipuuta, joka on viisi kertaa betonia kevyempää. Tämä on olennaista, sillä betonia käytettäessä rakennus sortuisi oman painonsa alla.

Rakennus voidaan Casagranden mukaan koota tehtaalla ja toimittaa pysäköintipaikalle yhden yön aikana. Casagrande uskoo, että myös viranomaiset voivat pitää ratkaisua toimivana ja kokeilemisen arvoisena.

"Rakennusluvat ja säännöt on luotu ihmisten tuntemia asioita varten. Samanaikaisesti jopa kaupungin viranomaiset tiedostavat, että aina kehitetään parempia ratkaisuja. Heidän täytyy ensin vain hieman mukautua ja löytää sitten keinot", Casagrande sanoo.

Marco Casagrande on kansainvälisesti arvostetuimpia suomalaisia arkkitehtejä. Hän on saanut muun muassa vuonna European Prize For Architecture -palkinnon. Kyseisen palkinnon saa arkkitehti, joka on töillään antanut merkittävän panoksen inhimillisen ympäristön rakentamiseen.

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö