Suomi on tänä vuonna Itävallan suurimman ja merkittävimmän muotoilutapahtuman Vienna Design Week in teemamaa. Tapahtuma järjestetään Wienissä 27.9.–6.10. Nyt 13. kertaa järjestettävä Vienna Design Week valtaa vuosittain yhden Wienin kaupunginosista itävaltalaiselle ja kansainväliselle muotoilulle. Yhteensä 150 tapahtumaa käsittävälle designfestivaalille odotetaan saapuvan 40 000 kävijää.

"Suomi on kirjoittanut oman erityisen lukunsa muotoilun historiaan, enkä malta odottaa että pääsemme ällistyttämään yleisöämme esittelemällä maailmalle jännittävää suomalaista nykydesignia", Vienna Design Weekin johtaja Lilli Hollein kommentoi tiedotteessa.

Suomen Saksan-instituutin koordinoimanteemamaaohjelman keskiössä on nuoren muotoilija-kuraattori Tero Kuitusen suunnittelema näyttely Wild at Heart – A Collection of Modern Finnish Design and Art, joka ravistelee perinteisiä käsityksiä suomalaisesta muotoilusta hillittyine sävyineen ja pelkistettyine muotoineen. Näyttelyn nimi Wild at Heart viittaa suomalaisen kulttuurin vähemmän tunnettuun puoleen, siihen, että varautuneen ja ujon kuoren alta on löydettävissä rutkasti villiä huumorintajua, kesyttömyyttä ja intohimoa, mikä näkyy myös suomalaisessa muotoilussa omalaatuisena luovuutena, uskalluksena ja värien käyttönä. Näyttelyn yksitoista muotoilijaa liikkuvat taiteen ja muotoilun rajapinnassa, työstävät uusia materiaaleja ja kokeilevat ennakkoluulottomasti.

”Haluan tuoda näyttelyssä esille erityisesti sen, miten moniulotteinen muotoilun kenttä oikein on. Mielestäni elämme tällä hetkellä eräänlaista muotoilun uutta renessanssiaikaa, jossa ihmiset liikkuvat vapaammin eri luovien alojen välillä”, kuraattori Tero Kuitunen sanoo tiedotteessa.

Wild at Heart koostuu kolmesta teemoitetusta kokonaisuudesta. Raw Beauty -kokonaisuutta määrittää materiaalilähtöinen tekeminen ja selkeä visuaalinen kieli. Kokonaisuuteen kuuluu Kuitusen itsensä, perinteistä puusepäntaitoa edustavan Antrei Hartikaisen , valokuvaaja ja taiteilija Sofia Okkosen ja kuvittaja Klaus Haapaniemen teoksia.

Social Impact -kokonaisuus tarkastelee yhteiskunnallista vaikuttamista muotoilun keinoin. Milla Vaahtera tuo työssään uutta eloa lasinpuhaltamisen taitoon ja Tuuli-Tytti Koivulan vaatemallisto tematisoi muovijätteen ongelmia ja miettii sille uusia käyttötapoja. Suomalaista muotoilua ja kenialaista käsityöperinnettä tuotteissaan yhdistävä Mifuko -yritys tarjoaa kenialaisnaisille turvallisen työympäristön ja säännölliset tulot ja mahdollistaa siten itsenäisen toimeentulon.

Näyttelyn teemat leikkisyys ja huumorintaju näkyvät erityisesti Wild Humour -kokonaisuudessa, johon kuuluu töitä muotoilija Eero Aarniolta, kuvanveiston ja muotoilun välimaastossa liikkuvalta Teemu Saloselta sekä Company n Aamu Songilta ja Johan Olinilta.Wild at Heart -näyttely esitetään Wienin designviikon jälkeen Budapestissa, Tukholmassa ja Tokiossa yhteistyössä paikallisten Suomen kulttuuri-instituuttien kanssa.

Wienin designviikolla suomalainen muotoilu on vahvasti esillä myös festivaalin ohjelmaformaateissa. Suomen Wienin-suurlähetystön ja Helsinki Design Week in järjestämässä Design Diplomacy -keskustelutilaisuudessa Wild at Heart -näyttelyn kuraattori Tero Kuitunen kohtaa itävaltalaisen muotoilijan Johanna Pichlbauerin leikkisässä korttipelissä, joka haastaa niin keskustelijat kuin yleisönkin. Koko tapahtuman ajan avoinna oleva Finland Lounge puolestaan esittelee yleisölle valikoituja suomalaisia muotoiluyrityksiä rennossa ja rauhallisessa ympäristössä. Mukana ovat suomalaisyritykset Adea , Arkki by Lovi , Lepo Products , Nikari , Poiat Product , Secto Design , Evavaaradesign ja Woodnotes .

Suomen teemamaahanke on toteutettu Team Finland -yhteistyönä, johon kuuluvat Suomen Saksan-instituutti, Business Finland, Suomen suurlähetystö Wienissä ja Visit Finland. Näyttelyn toteutusta tukevat Lapuan Kankurit ja Bolon.