”Heinäkuussa hyvin kasvuun lähteneet matkustajamäärät kääntyivät elokuun puolessa välissä selvään laskuun uusien tiukkojen matkustusrajoitteiden vuoksi. Arviomme mukaan syksyn tilanne näyttää elokuuta synkemmältä”, sanoo Finavian toimitusjohtaja Kimmo Mäki tiedotteessa.

Mäen mukaan Suomen kansantaloudelle tärkeät lennot – kuten vienninedistäminen ja muu työmatkustus sekä kansainvälinen turismi - ovat pysähdyksissä.

”Yhteyksiä ei juurikaan ole tarjolla”, Mäki sanoo.

Helsinki-Vantaalle tärkeä vaihtomatkustus on tyrehtynyt lähes kokonaan, vuoden takaisesta miinus oli elokuussa 93 prosenttia. Myös rahdin määrä putosi Helsinki-Vantaalla elokuussa 54 prosenttia.

Kaikkien Finavian lentoasemien kautta matkusti elokuussa yhteensä 328 600 ihmistä, mikä oli 85 prosenttia vähemmän kuin viime vuoden elokuussa. Tammi-elokuussa matkustajia oli yhteensä 5 621 600, mikä oli 68 prosenttia vähemmän kuin edellisenä vuonna. Pudotusta viime vuoden tammi-elokuuhun on lähes 12 miljoonaa.

Mäki on huolissaan siitä, että koronatilanteen pitkittyessä Suomi on vaarassa menettää Helsinki-Vantaan saavuttaman hyvän aseman vaihtokenttänä.

”Siihen meillä ei ole varaa. Kun matkustajamäärät ovat näin alhaiset, Suomi menettää tuloja ja työpaikkoja. Lentoliikenteellä on merkittävät kerrannaisvaikutukset muun muassa matkailu-, palvelu- ja rakennusalaan.”

Tiukkojen matkustusrajoitusten vuoksi Suomen lentoliikenteen elpyminen on muuta Eurooppaa jäljessä. Euroopassa matkustajamäärät laskivat elokuussa keskimäärin 65 prosenttia.

”Nykyistä vapaampi matkustaminen koronan aikana voisi olla mahdollista, ja se voitaisiin sallia tiettyyn rajaan saakka riskit huomioiden ja vastuullisesti toimien”, Mäki sanoo.

Lue myös:

Lapissa pitäisi luopua eksotiikkalisästä

Miten käy Airbnb:n koronakurimuksessa? ”Käyttäjien määrä on laskenut merkittävästi”