Ensi kevään Euroviisuissa Suomea edustaa laulaja Saara Aalto. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Suomen euroviisuedustajaksi on valittu suoraan vain yksi artisti.

Taustalla on Yle n Uuden Musiikin Kilpailu n uudistus. Kisassa Aalto esittää kolme hänelle tehtyä kappaletta, joista katsojat ja kansainväliset raadit valitsevat parhaan show'n toukokuussa Lissabonissa järjestettäviin Euroviisuihin.

Valinta tapahtuu suorassa UMK-lähetyksessä 3. maaliskuuta.

"Tietenkin lähdetään sillä asenteella, että Euroviisut voi voittaa – tai tulla toiseksi! Siinähän minä onnistun aina, siitä ei ole epäilystäkään", Aalto sanoo Ylen tiedotteessa.

Laulaja-lauluntekijä Saara Aalto on pyrkinyt Euroviisuihin peräti viisi kertaa. Kolmesti hän kuului pääartistin taustajoukkoihin. Vuonna 2011 hän sijoittui viisukarsinnassa toiseksi, kuten myös vuoden 2016 UMK:ssa.

Yle on toteuttanut kuuden viime vuoden ajan euroviisuedustajan etsimisen avoimen UMK-kilpailun kautta. Avoin haku oli käynnissä myös vuoden 2018 Euroviisuihin.

Ylen mukaan viisukarsinnan uudistuksen takana on ensisijaisesti tavoite menestyä Euroviisuissa viime vuosia paremmin.

"Uskomme, että Saara Aalto on valttikorttimme menestykseen. Laitamme nyt kaikki panostukset siihen, että meillä on kolme loistavaa kappaletta ja show’ta, joista paras nähdään toukokuussa Lissabonissa", UMK:n tuottaja Anssi Autio kertoo.

Aallon esittämät, kilpailevat kappaleet ja niiden musiikkivideot julkaistaan keväällä 2018.