Sunnuntaina järjestetyssä gaalassa ensisanat lausui Breaking Bad -sarjan palkittu pääosan esittäjä Bryan Cranston. ”Televisio ei ole koskaan ollut isompi. Television merkitys ei ole koskaan ollut suurempi. Eikä televisio ole koskaan ollut näin pirun hyvää”, Cranston kommentoi juhlallisesti AdWeekin mukaan.

Television uusi tuleminen pohjautuu pitkälti Netflixin, HBO:n ja Amazon Primen kaltaisiin suoratoistopalveluihin sekä kaapelikanaviin, jotka ovat kahmineet itselleen lukuisia hittisarjoja. Ei ole yllätys, että suoratoiston puolella esitettävät hittisarjat ovat myös arvostelumenestyksiä.

HBO ja Netflix kahmivat jo ennen sunnuntain iltatilaisuutta yli 20 palkintoa kumpainenkin. Vuoden nousijana voidaan pitää verkkokaupan jättiläisen Amazonin omaa Amazon Prime -videopalvelua, joka kahmi sunnuntai-illan gaalan aikana peräti seitsemän Primetime Emmyä.

Amazon Studiosin yleisö- ja arvostelumenestyksiin lukeutuu muun muassa komediasarja The Marvelous Mrs. Maisel, joka pokkasi sekä parhaan miessivuosapalkinnon komediasarjassa (Tony Shalhoub) että parhaan naissivuosapalkinnon samassa kategoriassa (Alex Borstein).

Suoratoiston merkitys on korostunut viime vuosina sekä tv-sarjojen että elokuvien puolella. Alfonso Cuarónin ohjaama ja Netflixin levittämä Roma-elokuva voitti alkuvuodesta parhaan ohjauksen, parhaan vieraskielisen elokuvan ja parhaan kuvauksen Oscar-palkinnot. Elokuva palkittiin myös Venetsian elokuvajuhlien pääpalkinnolla, Kultaisella leijonalla.

Primetime Emmy -gaalassa parhaana draamasarjana palkittiin jo usean vuoden ajan palkintoja rohmunnut HBO:n Game of Thrones, parhaana komediasarjana BBC:n ja Amazonin yhteistuotanto Fleabag ja parhaana minisarjana HBO:n tuottama Chernobyl.

Huomattavaa on, että suoratoistopalvelut ottivat gaalan haltuun myös markkinoinnin kentällä. Kaikki suurimmat palvelut, Apple, Amazon ja Netflix etunenässä, esittivät tilaisuuden televisioinnin yhteydessä Fox-kanavalla vähintään yhden mainoksen.

Emmy-palkintoja jaetaan vuoden mittaan lukuisissa eri kategorioissa. Kansainväliset Emmy-palkinnot jaetaan 25. päivä marraskuuta. Ylen komediasarja Luottomies on ainoana pohjoismaisena sarjana tänä vuonna ehdolla arvostetussa gaalassa.

Lue lisää: Luottomies-sarjalle kansainvälinen Emmy-ehdokkuus – Ylen tuottama sarja on kilpailun ainoa pohjoismainen ehdokas

Lue lisää: Netflix tavoittelee suuria – pyrkii kasvattamaan tilaajamääriään hittielokuvien kautta