Kuvitteellinen kazakstanilainen toimittaja Borat Sagdijev seikkailee syksyllä ensi-iltansa Amazon Prime -suoratoistopalvelussa saaneessa uutuuselokuvassa Borat 2, viralliselta nimeltään Borat Subsequent Moviefilm.

Vuonna 2006 maailmanlaajuiseksi ilmiöksi noussut hahmon nimeä kantava elokuva esitteli maailmalle myös Kazakstanin valtion, tai oikeastaan parodioidun, fiktiivisen version maasta. Borat kuvaa maan homofobisena, miesten hallitsemana sekä juutalaisvastaisena.

Elokuvan aikana kuullaan moneen kertaa Boratin toteama lausahdus ”very nice”, vapaasti suomennettuna ”erittäin mukavaa”. Pilailun kohteeksi joutumisestaan huolimatta Kazakstan on päättänyt hyödyntää suosittua elokuvaa matkailumarkkinoinnissaan, uutisoivat The Huffington Post sekä The Guardian.

Kazakstanin turismitoiminnan kehittämistä johtava virkamies Kairat Sadvakassov kertoo The Huffington Postille, että Boratin lausahdus on itse asiassa erinomainen kuvaus maan laajasta matkailupotentiaalista.

”Kazakstanin luonto on erittäin mukava, maan ruoka on erittäin hyvää ja asukkaat lukeutuvat Boratin esittämistä vitseistä huolimatta maailman mukavimpiin ihmisiin.”

”Haluamme, että kaikki tulevat kokemaan Kazakstanin itse ja vierailevat maassamme vuonna 2021 ja siitä eteenpäin. Näin he näkevät, että Boratin kotimaa on mukavampi kuin he ehkä ovat saaneet kuulla”, Sadvakassov kertoo.

Kampanjan mainoksissa selfie-keppien kanssa kulkevat turistit tutustuvat Kazakstanin luontoon, ruokaan ja arkkitehtuuriin viljellen tasaisin väliajoin Boratin tutuksi tekemää slogania.

Idean kampanjalle on keksinyt yhdysvaltalainen Dennis Keen, joka asuu The New York Timesin mukaan nykyisin Kazakstanin suurimmassa kaupungissa Almatyssa tarjoten turisteille opastettuja kävelykierroksia maan entisessä pääkaupungissa.

Uusi Borat-elokuva on ehtinyt jo herättää kohua. Elokuvassa on mukana kohtaus, joka esittää USA:n presidentin Donald Trumpin neuvonantajan ja New Yorkin entisen pormestarin Rudy Giulianin kyseenalaisessa valossa.

Elokuva on saanut alkuvaiheessa ristiriitaisia arvioita. Neljä tähteä elokuvalle antanut BBC kutsuu filmiä ”kiehtovaksi ja kipeän satiiriseksi”. The New York Times arvioi elokuvaa huvittavaksi, mutta huomauttaa, että ensimmäisen filmin nokkelat sosiaaliset kokeilut loistavat uutuusteoksessa poissaolollaan.