Super Bowl

M&M 4.2.2016 17:15 päivitetty 3.3.2016 15:38

Super Bowl on myös mainonnan juhlaa - tässä historian 10 parasta spottia

Colourbox

Ad Age listasi Super Bowlin 50-vuotisjuhlavuoden kunniaksi parhaat NFL-liigan loppuottelussa koskaan nähdyt mainokset.

Sunnuntaina pelataan historian 50. Super Bowl -ottelu. Juhlavuoden kunniaksi ottelun mainospaikkojen hinnat ovat nousseet ennätykseen, 5 miljoonaan dollariin puolelta minuutilta.

Juhlistaakseen tilaisuutta Ad Age on listannut kaikkiaan 50 parasta mainosta amerikkalaisen jalkapallon huippuhetkiltä kaikkien 50 vuoden ajalta.

Nyt sivusto on julkistanut kaikkien aikojen kymmenen parasta Super Bowl -mainosta. Mukana on muun muassa kaksi mainosta sekä Coca-Colalta että Budweiserilta.

1. Apple: 1984

Jos et ole nähnyt vielä tätä mainosta, niin nyt on korkea aika. Klassikkomainoksen suunnitteli mainostoimisto Chiat/Day (nykyinen TBWA/Chiat/Day) ja ohjasi Ridley Scott.

 

2. Monster.com: When I Grow Up.

Mullenin suunnittelema, vuoden 1999 mainosspotti näyttää lapsia, joiden uratoiveet osoittavat aikuisten arkielämän lannistavan todellisuuden. Ad Agen mukaan työnhakuyrityksen verkkosivuilla kävi ennen mainoksen julkistamista 1,5 uniikkia kävijää kuussa, kun mainoksen jälkeen kävijämäärä nousi keskimäärin 2,5 miljoonaan.

 

3. Budweiser: Respect

Olutbrändi sai kritiikkiä siitä, että se kaupallisti syyskuun 11. päivän tragedian. Suuri yleisö kuitenkin tykästyi spottiin, jolla halutaan kunnioittaa New Yorkin kaksoistorneissa kuolleiden muistoa.

 

4. Coca-Cola: Hilltop

Kokiksen spotin vuodelta 1971 suunnitteli McCann Erickson. Virvoitusjuomabrändi tarjoilee mainoksessaan brändin hengen lisäksi tarttuvan melodian ja lyriikat.

 

5. EDS: Cat Herding

Kissat viihdyttivät suurta yleisöä jo ennen some-hurmiota. Vuoden 2000 spotissa nähdään karjapaimenia, kuivaa huumoria ja kissalaumoja.

 

Kuudenneksi Ad Age nostaa Coca-Colan Mean Joe Greene -spotin vuodelta 1980. Juomajätti yritti toisintaa ikonisen mainoksen viime vuonna.

Seitsemäntenä listalla on Niken Hare Jordan -mainos vuodelta 1992. Ysärispotissa esiintyvät Michael Jordan ja vähintään yhtä tunnettu hahmo Väiski Vemmelsääri.

Kahdeksantena on Volkswagenin hellyttävä The Force, yhdeksänneksi valittiin epäilemättä amerikkalaisiin kolahtava Ram Trucksin The Farmer ja kymppilistan jumbona on Budweiserin aikansa kuvana näyttäytyvä Whassup!?.

Ad Agen 50 parhaan Super Bowl -mainoksen listan sijalla 27 on suomalaisen peliyhtiön Supercellin Clash of Clans -mainos. Yhdysvaltalaisen mainostoimisto Barton F. Graf 9000:n toteuttama Revenge-spotti nähtiin Super Bowlissa viime vuonna. Näyttelijä Liam Neesonin tähdittämä mainos nousi vuonna 2015 YouTuben katsotuimmaksi mainokseksi koko maailmassa.

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö