Hyväntekeväisyys

Juha-Matti Mäntylä 18.3.2014 20:16 päivitetty 3.3.2016 14:49

Supercell lahjoittaa hyväntekeväisyyteen toistamiseen - Lastensairaala oli vasta alkua

Juho Kuva
Supercellin toimitusjohtaja Ilkka Paananen

Ilkka Paananen ja Mikko Kodisoja sijoittivat yhdysvaltalaiseen hyväntekeväisyysjärjestö Watsi.orgiin.

Peliyhtiö Supercellin toimitusjohtaja Ilkka Paananen ja yhtiön perustajiin kuuluva Mikko Kodisoja ovat löytäneet uuden hyväntekeväisyyskohteen.

Viime joulukuussa Supercellin henkilöstö lahjoitti 3,4 miljoonaa euroa uudelle Lastensairaalalle, seuraavaksi tämä parivaljakko sijoittaa yhdysvaltalaiseen hyväntekeväisyyspalvelu Watsi.orgiin.

Kyseessä on terveydenhoitoon keskittyvä voittoa tavoittelematon joukkorahoituspalvelu.

Näiden kahden esimerkin valossa näyttää siltä, että Supercellin miljoonat päätyvät suoraan hyväntekeväisyyteen perinteisten järjestöjen sijasta. Toisaalta, Watsi.org on myös startup.

Paanasen mukaan kyseessä on aivan uudenlainen tapa auttaa ihmisiä ympäri maailman. Perinteisessä mallissa iso osa avustuksista menee avustusorganisaation pyörittämiseen, mutta tämä palvelu lupaa toimittaa lahjoitetut eurot suoraan avun saajalle. Palvelussa esitellään avun tarvitsija ja kuinka suuren osan avun tarpeestaan hän on saanut palvelun kautta tyydytettyä.

Käytännössä palvelu toimii niin, että pienlahjoittajien rahat menevät kohteisiin, Paanasen ja Kodisojan kaltaisten suurempien lahjoittajien rahoilla kehitetään toimintaa.

Tavoitimme Supercellin toimitusjohtaja Ilkka Paanasen Piilaaksosta.

Ilkka Paananen, kuinka suuresta lahjoituksesta on kyse?

"Watsin tapauksessa kukaan lahjoittajista (muun muassa Y Combinatorin Paul Graham, enkelisijoittaja Ron Conway, Sun Microsystemsin perustaja Vinod Khosla, Flixterin perustaja Joe Greenstein ja Gmailin luoja Paul Buchheit) ei ole halunnut summia julkisuuteen ja halusimme heidän toiveestaan kunnioittaa tätä. En siis voi sanoa. Merkittävä summa kuitenkin."

Miten rahanne käytetään?

"Toiminnan pyörittämiseen ja ennen kaikkea sen kehittämiseen. Tavoitteena on tehdä palvelusta omavarainen niin että toiminta pyörisi pelkästään yksittäislahjoitusten varassa, mutta tähän on vielä matkaa. Teknologia-alustaa pitää kehittää ja tiimiä vähän kasvattaa.

Tähän ei kuitenkaan haluta käyttää euroakaan itse lahjoittajien rahoja, ja tästä syystä minä ja Mikko halusimme mennä mukaan. Startup-kokemuksestamme voi myös olla hyötyä kun Watsi kasvaa."

Miten kuulitte hankkeesta, miten tämä valikoitui?

"Tapasin Watsin tiimin Lontoossa Founders Forumissa viime kesänä. Olen pitänyt sen jälkeen yhteyttä ja tavannut heitä täällä Piilaaksossa. Mitä enemmän vietin aikaa sitä enemmän vakuutuin. Tässä ollaan tekemässä jotain aivan uutta, ja todella kovalla kunnianhimotasolla."

Perinteisesti sairaaloita on rakennettu verovaroin ja kehitysmaiden asukkaita autettu hyväntekeväisyysjärjestöjen kautta. Kertovatko nämä hankeet omasta filosofiastasi liittyen hyväntekeväisyystoimintaan?

”Kertoo varmasti osittain meidän ajatellustamme. Me uskomme, että jokaisen vastuu on tehdä osaltaan tästä maailmasta vähän parempi paikka. Ei pidä odottaa, että joku muu tekee sen meidän puolestamme. Jokainen voi omilla kyvyillään ja osaamisellaan vaikuttaa. Samoin uskon, että Internet ja muut uudet teknologiat voivat tehdä avustustoiminnasta nykyistä merkittävästi läpinäkyvämpää ja tehokkaampaa, ja tätä haluamme olla Watsin kautta tukemassa.”

Lähde: Talouselämä

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö