Mobiilipelit

Elina Lappalainen 23.8.2018 16:12

Supercell palkkasi 44 pelijoukkuetta uuteen Clash Royale -liigaansa

Ruutukaappaus
Supercell ei ole julkistanut tietoja pelaajien palkkatasosta tai eduista.

Supercell panostaa pelinsä kehittämiseen suosituksi e-urheilulajiksi. Kyse on yhteisön rakentamisesta ja viihdesisällön luomisesta.

Supercell rakentaa Clash Royale -mobiilipelinsä ympärille ammattimaista e-urheiluliigaa. Tällä viikolla alkaneella liigakaudella yhteensä 44 joukkuetta ympäri maailmaa kilpailee yhteensä miljoonan dollarin palkintopotista. Amatöörien kisasta ammattilaisliigaan siirtyminen on Supercellille iso kehitysaskel.

Kun tähän asti maailman suosituimmat e-urheilulajit ovat olleet tietokonepelejä, Supercellin Clash Royale on yksi vahvimmista nousijoista mobiilin e-urheilun kärkilajiksi. Viime vuonna Supercell järjesti ensimmäistä kertaa Clash Royalen Crown Championship -turnauksen Lontoossa. Uusi liiga korvaa tämän turnauksen.

Clash Royale on kännykällä pelattava kaksintaistelupeli, jossa pelaajat hyökkäävät toistensa torneja vastaan lähettämällä joukkoja moukaroimaan niitä. Pelisessiot ovat lyhyitä, vain parin minuutin mittaisia.

Vakiintuneisiin joukkueisiin mukaan pääseminen tarkoittaa pelaajille taloudellista turvaa ja mahdollisuutta keskittyä pelaamiseen kokopäiväisesti. Pelaajat saavat kauden aikana kuukausipalkan, majoituksen ja valmennuksen. Joukkueilla on myös valmista fanikuntaa ja organisaatiot. Supercell ei ole julkistanut tietoja pelaajien palkkatasosta tai eduista. Vakiintuneilla joukkueilla on myös omat yrityssponsorinsa.

Newsweek-lehden haastattelussa Supercellin e-urheilusta vastaava johtaja Tim Ebner kertoi, että joukkueilla on vapaus tehdä sponsorisopimuksia. Supercell on kuitenkin "tehnyt vahvan sitoumuksen" liigaan, ja panostaa sen kehitykseen pitkäjänteisesti.

Liiga käynnistyi pelin sisäisellä kaikille avoimella karsinnalla, johon osallistui yhteensä 25 miljoonaa ihmistä. Pelissä oli paljon, sillä parhaat kisasivat lopulta mahdollisuudesta päästä kuukausipalkalliseksi ammattilaispelaajaksi liigaan. Prosessin nimi oli Path to Pro eli tie ammattilaiseksi.

Siinä pelaajien tehtävä oli voittaa 20 erää ennen kolmea häviötä. Jatkoon pääsi noin 7 000 pelaajaa 113 maasta, jotka pääsivät kisaamaan toisiaan vastaan mobiilipelissä. Seuraava askel olivat tapaamiset, joissa alueen 60 parasta pelaajaa pääsi tapaamaan kilpapelien organisaatioita. Jokaiseen joukkueeseen pääsi neljä pelaajaa.

Koko valintaprosessin läpäisseet pelaajat päätyivät eri puolilla maailmaa toimiviin tunnettuihin kilpapeliseuroihin. Mukana liigassa on myös esimerkiksi Team Liquidin kaltaisia seuroja, joilla on menestyneitä joukkueita jo vakiintuneemmissa lajeissa.

Seuraavien yhdeksän viikon aikana ovat vuorossa alueelliset joukkueiden väliset turnaukset.

Supercellin liigan miljoonan dollarin palkintopotti on kuitenkin vielä pieni verrattuna esimerkiksi parhaillaan käynnissä olevan Dota 2 -pelin The International -turnauksen ennätysmäiseen, yli 21 miljoonan euron palkintosummaan.

Kyse ei ole vain peliliigan rakentamisesta, vaan siitä, miten turnaukset saadaan pelin fanien katsottavaksi ja kuinka ne optimoidaan mobiililaitteille.

"Teemme katsomisesta mobiiliystävällisempää kuin se on aiemmin ollut. Pitkällä tähtäimellä sillä on iso vaikutus koko mobiilipelaamiseen", Supercellin toimitusjohtaja Ilkka Paananen kommentoi Vergelle.

Siinä missä useimmat e-urheilussa suositut tietokonepelit vaativat erittäin tehokkaan ja kalliin tietokoneen, kännykkäpelaaminen on mahdollista suurille joukoille.

Supercellille on ensisijaisesti kyse pelien markkinoinnista: luomalla pelaajia kiinnostavaa sisältöä yhtiö rakentaa pelinsä pitkäaikaista menestystä. Myös ne pelaajat jotka eivät itse kilpaile e-urheilun areenalla, voivat viihtyä brändin parissa katsomalla muiden pelaamista. Kyse on yhteisön rakentamisesta ja viihteestä, aivan kuten tavallisessakin urheilussa.

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö