Vastuullisuus

Aleksi Ylä-Anttila 11.12.2018 15:56

Supersonin vastuullisuusasiantuntija John Grant: "Suomalaisten pitäisi kertoa hyvistä asioista rohkeammin"

Kimmo Haapala
John Grantin mukaan vastuullisuus ei ole uusi asia, mutta sen merkitys ei suinkaan ole vähenemässä.

Alma Median järjestämässä Alma Talk -seminaarissa puhujana vieraillut John Grant korostaa, että tänä päivänä ihmisille tulee antaa toivoa. Tässä myös yrityksillä on keskeinen rooli.

Brittiläinen kirjailija, konsultti ja markkinointiviestinnän toimisto Supersonin strategina toimiva John Grant oli 1990-luvulla perustamassa lontoolaista luovaa toimistoa St Luke'sia.

Toimisto herätti alusta saakka huomiota vahvalla keskittymisellään yhteiskunnallisiin ja sosiaalisiin kysymyksiin. St Luke'sista kirjoitettiin useita artikkeleita ja yritys nosti vastuullisuuden markkinointiviestinnän strategiapöydälle ensimmäisten joukossa.

Grant on uransa aikana konsultoinut ja opastanut lukuisia brändejä, kuten Ikeaa, Pepsiä ja Samsungia, vastuullisuuteen ja kestävään kehitykseen liittyvissä kysymyksissä.

Alma-talolla tiistaina järjestetyssä Alma Talk -seminaarissa teemana oli vastuullisuus. Tilaisuudessa vierailevana puhujana ollut Grant on perehtynyt vastuulliseen yritystoimintaan myös Suomessa ja laajemmin Pohjoismaissa.

Hänen pääviestinsä on selvä. Suomessa yhteiskunnalliset kysymykset ja vastuullisuus ovat vahvasti läsnä monen yrityksen arjessa. Brändit ja yritykset viestivät kuitenkin tekemistään hyvistä asioista niukasti.

"Minun kokemukseni on se, että suomalaiset pyrkivät täydellisyyteen. He haluavat, että jokin asia on viimeistä piirtoa myöten hiottu ennen kuin asiasta kerrotaan eteenpäin. Suomalaisten pitäisi kertoa asioista rohkeammin", Grant arvioi.

Tämä on Grantin mukaan väärä tapa ajatella asiaa. Hän korostaa, että tärkeintä on valita jokin tavoite ja kertoa sen jälkeen mahdollisimman laajalti, mitä yritys tai brändi on tekemässä.

"Moni yritys etsii nyt taikasauvaa. He miettivät, mikä asia yhteiskunnassa tai maailmassa olisi sellainen, jonka he haluaisivat muuttaa. Se voi olla esimerkiksi autoilupäästöjen vähentäminen", Grant sanoo.

Grantin mukaan muun muassa 10 miljoonaa hybridiautoa myynyt japanilainen autovalmistaja Toyota sekä interaktiivisen Your Plan, Your Planet -työkalun kehittänyt Google ovat hyviä esimerkkejä isoista, tunnetuista yrityksistä, jotka ovat päättäneet tehdä isoja asioita ja olleet valmiita kertomaan niistä rohkeasti.

Toyota on Grantin mukaan kertonut, että yrityksen tavoitteena on vähentää hiilidioksidipäästöjään 90 prosenttia vuosien 2010–2050 välillä. Samaan aikaan Google kertoo, kuinka paljon yksittäinen ihminen voi pienentää ympäristövaikutuksia vain muistamalla vetää johdon irti seinästä.

Tuore esimerkki löytyy myös Grantin kotimaasta Britanniasta. Päivittäistavarakauppaketju Tesco ilmoitti aikovansa yhteistyössä WWF:n kanssa vähentää tyypillisen ostoskärryn ympäristövaikutuksia 50 prosenttia.

Grantin mukaan on hienoa, että yritykset pyrkivät isoihin tekoihin ja kertovat niistä.

"Deloitten 36 maassa 24 000 nuorelle ihmiselle tekemän globaalin tutkimuksen mukaan nuorten luottamus yrityksiä kohtaan on pudonnut noin 30 prosenttia viime vuoden aikana. He sanovat, että yritykset pyrkivät vain tekemään rahaa, eivätkä välitä yhteiskunnasta. Erityisesti tällaisena aikana yritysten pitää tehdä isoja avauksia ja antaa ihmisille toivoa paremmasta huomisesta", Grant korostaa.

Koko ei ratkaise

Grantin arvion mukaan vastuullisuus ja yhteiskunnalliset kysymykset ovat yritystoiminnassa ja markkinoinnissa myös jatkossa vahvoja trendejä, sillä ne on kirjoitettu syvälle kaikkien organisaatioiden dna:han.

Asiaa voi Grantin vertauksen mukaan ajatella niin, että jokainen kansalainen, yritys tai organisaatio on kuin solu ihmisen ruumissa. Solun ensimmäinen tehtävä on auttaa kehoa toimimaan hyvin.

"Jos solu keskittyy vain kasvamaan itse, se ei palvele koko kehon hyvinvointia. Siksi toivon, että tulevaisuudessa kaikki organisaatiot näkevät sosiaalisen tarkoituksen ja positiivisen myötävaikuttamisen olemassaolonsa tarkoituksena", Grant sanoo.

Yrityksen tai brändin ei tarvitse olla Grantin mukaan iso tai nimekäs, mikäli se haluaa tehdä maailmasta ihmisille paremman paikan.

Tänä vuonna Grantille eniten iloa tuonut brändi ei ole iso ja kansainvälinen suuryritys, mutta äärimmäisen kiinteä osa hänen arkeaan.

Grant kertoo ostavansa kotiinsa WC-paperia, jonka valmistaja on australialainen brändi Who Gives a Crap. Yritys lahjoittaa puolet tekemästään voitosta WC- ja saniteettitilojen rakentamiseksi kehitysmaihin. WC-paperi on tehty bambun kaltaisesta materiaalista ja kestävää kehitystä noudattaen.

"Tämä brändi on antanut minulle enemmän iloa tänä vuonna kuin vaikkapa älypuhelimeni. Se kuvastaa hyvin sitä, kuinka minkä kokoinen toimija tahansa voi tehdä hyviä asioita ja ilahduttaa ihmisiä".

Kiinnostavuus on elinehto

Grant muistuttaa, että vastuullisuuskysymykset eivät ole niinkään uusia asia. Al Goren tähdittämä ilmaston lämpenemisestä kertova dokumenttielokuva Epämiellyttävä totuus sai ensi-iltansa yli 10 vuotta sitten.

"Silloin moni sanoi, että meillä on vielä 10 vuotta aikaa saada asioita aikaan. Vuodet vierivät äkkiä", Grant toteaa.

Grantin mukaan vastuullisuuskysymykset ovat äärimmäisen tärkeitä, mutta harvoin itsessään kovin kiinnostavia.

"Saadakseen aikaan vaikutuksen yrityksen täytyy tehdä jotain merkittävää luovalla ja kiinnostavalla tavalla. Mikäli teko ei ole relevantti brändin itsensä ja kuluttajien kannalta, viesti ei mene perille ja voi kääntyä brändiä vastaan."

Alma Talk -seminaarissa luovan toimiston SEKin toimitusjohtaja Jaakko Rantala ja Senior Creative Marjo Taura esittelivät Fazerin Sinisen Pieni pala rakkautta -kampanjan esimerkkinä vastuullisesta yritystoiminnasta.

Kampanjassa Lovebot -nimeä kantava chatbot tunnistaa verkkokeskusteluissa esiintyvää vihapuhetta tekoälyä ja koneoppimista hyödyntämällä ja kannustaa ihmisiä ystävälliseen ja rakentavaan keskusteluun.

Grantin mukaan tämä on hyvä esimerkki vastuullisesta bränditeosta.

"Heillä on vahva brändipositio, joka perustuu ihmiseen jakamiseen ja rakkauteen. He tekivät sen eläväksi tämän palvelun kautta ja samalla he toimivat myös yhteiskunnan hyväksi. Vaikka emme tiedä vielä tuloksia, tämä on kiinnostava toteutus."

Markkinoinnin ja viestinnän tehtävänä on esittää isot ja yhteiskunnan kannalta tärkeät asiat kiinnostavalla tavalla. Tämä on jossain määrin haasteellista, sillä kestävään kehitykseen ja muuhun ongelmanratkaisuun liittyvät seikat ovat vahvasti sidoksissa järkeen tunteen sijasta.

Seitsemän kirjaa yrittämisestä, innovaatioista, hyvinvoinnista ja vastuullisuudesta kirjoittanut Grant kertoo havainneensa, että todellinen vaikutus voidaan saada aikaan vain, jos viesti osuu suoraan sydämeen.

"Kun ihmiset saadaan houkuteltua mukaan muutoksen tekemiseen vahvalla viestillä ja siten, että he kokevat olevansa itse osana jotain suurempaa, voidaan oikeasti muuttaa asioita."

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö