Käsikaupan lääkevalmistajille on luvassa varsinainen apaja, kun sikainfluenssa alkaa kaataa väkeä petiin.

Suomalainen lääkeyhtiö Orion on apteekkien itsehoitotuotteiden markkinajohtaja. Käsikaupan kipulääkkeistä Orionin lääkelaukussa ovat Burana, Ibusal, Disperin ja Ketorin.

Orionin lääketieteellinen asiantuntija Pekka Järvensivu sanoo, etteivät apteekit ainakaan vielä ole merkittävästi lisänneet tilausmääriään H1N1-taudin varalta.

Järvensivun mukaan Orion on kuitenkin valmistautunut nopeastikin lisäämään toimitusmääriään apteekeille, jos ja kun tilanne niin vaatii.

Orionilaiset ovat keskustelleet myös markkinointipanostusten lisäämisestä. Päätökset esimerkiksi Buranan tämän syksyn kampanjoinnista ovat syntyneet jo viime vuoden puolella.

Farmaseutti ohjaa

TNS Atlas -tutkimukseen nojaavassa brändikartassa Burana on särkylääkkeiden suvereeni kuningas, vaikka viime vuosina sen asema onkin hieman vajunut. Kakkosena tulee Panadol, joka on hieman petrannut asemiaan.

Käsikaupan särkylääkkeissä brändisuosio ei perustu yksinomaan kuluttajan omaan valintaan. Apteekkien henkilökunta ohjaa lääkkeen valintaa asiakkaan oireiden ja tarpeiden mukaan.

Buranan lanseerasi vuonna 1986 lääkeyhtiö Farmos, joka myöhemmin sulautui Orioniin. Burana oli Suomen ensimmäinen särkylääke, jonka vaikuttava aine on ibuprofeeni. Ibuprofeeni-ryhmässä Buranan haastajia ovat muun muassa Ibumax ja Ibusal, jotka hakevat kilpailuvoimaa halvemmilla hinnoilla.

Kansainvälisen Glaxo Smith Klinen markkinoiman Panadolin vaikuttava aine on puolestaan parasetamoli, jota suosivat herkkävatsaiset. Ibuprofeenin kanssa kilpailevat myös ketoprofeenilääkkeet.

Aspiriinista buranaan

Kivun iskiessä nykyihminen nappaa pari buranaa. Vastaavanlaista asemaa särkylääkkeen yleisnimenä piti pitkään hallussaan saksalaisen lääkeyhtiö Bayerin Aspirin.

Aspirinin ja Orionin Disperinin vaikuttava aine on asetyylisalisyylihappo, kipulääkkeiden varhaisin vaikuttava aine. Aspirinin Bayer lanseerasi jo vuonna 1899.

Vaikka Buranan voittokulku on ollut vakuuttava, uudet lääkkeet eivät ole täysin onnistuneet lakaisemaan vanhoja tuotteita maanrakoon. Aspirin on yhä neljänneksi arvostetuin särkylääkebrändi Buranan, Panadolin ja Ibumaxin jälkeen.

Taulukko