Poliittisen historian todelliset merkkihenkilöt tunnetaan tuttavallisilla lempinimillä kuten Karpaattien nero, Isä aurinkoinen tai Suuri ruorimies.

Matti Vanhanen on nähtävästi päättänyt jäädä historiaan Suurena suitsimiehenä. Hänen mis­sion­sa on suitsia kotimainen media samaan kuriin ja nuhteeseen kuin se oli hänen poliittisen esikuvansa Urho Kekkosen päivinä.

Vanhanen nähdään pian käräjöimässä Pääministerin morsian -kirjan tekijää Susan Ruususta ja kustantajaa Kari Ojalaa vastaan. Tiistaina selvisi, että hänen entinen naisystävänsä Merikukka Forsius on liikkeellä samoissa aikeissa. Vihreiden kansanedustaja syyttää Iltalehden freekuvaajaa salakatselusta ja yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämisestä.

Salakatselukeissin jäljet johtavat Suuren suitsimiehen talliin. Forsiusta kuvattiin keväällä, kun tämä oli pelaamassa tennistä Vanhasen virka-asunnon kentällä Kesärannassa. Pariskunnan yhteispeli oli tuolloin tiivistä. Eduskunnan ehkä laiskimpana kansanedustajana tunnettu Forsius olisi tuskin jaksanut lähteä haastamaan mediaa omin voimin.

Forsiuksen esittämä syyte on surkuhupaisa monessa mielessä. Jos kansanedustaja haluaa varjella yksityisyyttään, miksi hän menee pelaamaan tennistä pääministerin virka-asunnolle keskelle Helsinkiä? Toisekseen koko Forsiuksen poliittinen ura nojaa siihen, että hän on aina ennen vaaleja antanut näyttäviä, yksityiselämäänsä käsitteleviä haastatteluja kulloisenkin miesystävänsä kanssa.

Aiheellista olisi kysyä sitäkin, miksi vihreiden kansanedustaja pelasi tennistä samaan aikaan, kun muu eduskuntaryhmä väänsi hiki hatussa kasaan uutta hallitusta. Entä millaista harkintakykyä pääministeri osoittaa päästäessään toisen puolueen kansanedustajan leikkimään virkakäyttöön tarkoitettuun lukaaliin?

Suuren suitsimiehen ja hänen aseenkantajansa taistelu median tuulimyllyjä vastaan vaikuttaa onneksi tuhoon tuomitulta, koska kaksikko ei tunnu tajuavan julkisuudenhallinnasta tuon taivaallista. Tehokkain tapa pitää vanhoja hölmöilyjään julkisuudessa on nostaa niistä oikeusjuttuja.