Vastikään saadut joululahjat myydään Suomessa salassa eteenpäin, jos lahja ei miellytäkään. Peräti 85 prosenttia suomalaisista ei kerro lahjan antajalle, jos kauppaa saamansa lahjan joulun jälkeen eteenpäin. 40 prosenttia suomalaisista ei ole yrittänyt myydä turhaksi kokemiaan joululahjoja eteenpäin, sillä kokee sen tökeröksi, kertoo Tori.fin tuore kysely. Tästä syystä 35 prosenttia päätyykin työntämään ei-toivotut lahjat varastonsa täytteeksi.

”Jos lahjaksi saatu paita ei sovi tai kirja on jo luettu, sen voisi kaupata eteenpäin ja niin tavaran tuottaminen tulisi hyödynnettyä. Jokainen tavara kun on jollekulle mieluisa,” toteaa Tori.fin markkinapaikkajohtaja Timo Huhtamäki.

Jos tavara päätyy varastoon tai jätteeksi, sen valmistukseen käytetyt luonnonvarat ovat valuneet täysin hukkaan.

Kyselyn perusteella näyttäisi siltä, että lahjan myymisestä koettu moraalinen kipuilu liittyy ensisijaisesti rahaan. 53 prosenttia vastanneista olisikin valmis lahjoittamaan ei-toivotun joululahjan ilmaiseksi eteenpäin. Huhtamäki muistuttaa, että kestävän ajattelun kannalta lahjalla tienaamisesta koetulla ahdistuksella ei ole merkitystä.

”Tärkeintä, että tavara päätyy hyvään kotiin”, hän toteaa.

Vähittäiskaupat tarjoavat joulumyyntinsä yhteydessä mahdollisuutta vaihtaa kuittia vastaan tuote johonkin toiseen. Tästä huolimatta lahjansa on käynyt vaihtamassa ainoastaan 15 prosenttia vastaajista. Vain 5 prosenttia on palauttanut lahjan liikkeeseen.

Kyselyn mukaan yleisimmän joululahjalaskun loppusumma on 101–200 euroa. Tämän verran lahjoihin kuluttaa 30 prosenttia suomalaisista. Viidennes kuluttaa jouluhankintoihin 51–100 euroa ja kuusi prosenttia 401–500 euroa.

Tori.fin kyselyyn vastasi 2629 henkilöä. Heistä 69 prosenttia oli naisia ja 31 prosenttia miehiä.