Asiasta kertovat muun muassa Taloussanomat, Etelä-Suomen Sanomat ja Itä-Häme. Kyseinen raha on kuponkieuro, joka kelpaa maksuvälineenä hankkeeseen mukaan liittyvissä yrityksissä.

Mistä ajatus sysmäläisen kuponkieuron kokeilusta lähti, konsultti Juri Nieminen?

"Alun perin kunnan ajatuksena oli ottaa käyttöön etukortti, samantyyppinen kuin vaikkapa S-kortti tai Hesburger-kortti, joilla saa bonusta tai muuta lisäetuutta. Se ei olisi hankekriteereitä. Se olisi ollut liian tavanomainen. Itse asiassa rahoittajan päässä yhteiskeskusteluissa nousi esiin, että entäs, jos se olisikin kokonaan oma raha. Ulkomaillakin on tälaisia hankkeita ollut. Alkuperäinen hankeidea kirjoitettiin lopukta paljon rohkeampaan muotoon."

Mitkä kaikki tahot kunnan ohella osallistuvat hankkeeseen?

"Hanke on saanut toistaiseksi vain myönteisen rahoituspäätöksen, eli emme vielä tiedä tarkemmin tulevista yhteistyökumppaneista. Toivon mukaan mahdollisimman moni paikallinen yritys osallistuu. Kaikki halukkaat paikalliset yritykset ovat tervetulleita liittymään projektiin. Yritykset päättävät sitten itse, kelpaako eurokuponki heillä."

Nyt kun myönteinen rahoituspäätös on saatu, miten edetään seuraavaksi?

"Meillä on maanantaina elinvoimatyöryhmän kokous. Siellä linjataan jatkotoimenpiteitä, joista kunnanhallitus tekee päätöksiä. Kun on saatu henkilöstö tekemään työtehtäviä ja työstämään eri vaiheita, alkaa tapahtua. Tähdätään siihen, että vuoden vaihteessa olisi sitten konkreettista olemassa."

Millä estetään mahdolliset väärinkäytökset?

"Se on nimenomaan hyvä kysymys. Tässä on kuitenkin aika pienestä hankkeesta kysymys euromääräisesti. Hankkeen kokonaisbudjetti on 55 000 euroa. Kaikkia hankevaroja ei voida itse painatukseen käyttää. Painotuskulu itsessään rajoittaa. Lisäksi liikkeelle laskettava rahamäärä tulee olemaan sen verran pieni, että tuskin näiden eurokuponkien väärentämisestä mitään bisnestä saa. Väärentämisen mahdollisuuteen tulee silti suhtautua vakavasti. Pitää olla sellainen kuponki, ettei sen kopioiminen onnistu millään kotikoneella."

Kunnan rahaa kokonaisbudjetissa on 16 500 euroa. Mistä muualta rahaa on saatu hankittua?

"Rahaa on saatu AIKO-rahoituksena. Alueelliset innovaatiot ja kokeilut (AIKO) -rahoitus on kansallinen aluekehitykseen kohdennettu määräraha vuosille 2016-2018. Projektissa on 70 prosenttia maakunnan myöntämää hankerahaa ja 30 prosenttia kunnan omaa rahoitusosuutta."

Onko kunnan asukkailta ehtinyt tulla palautetta hankkeesta?

"Kyllä se juttu kiertää. Palaute on vaihtelevaa. Yrittäjät näkevät tässä mahdollisuuksia. Muutama kaveri on myös vähän naureskellut, että mitäs sitä omalla rahalla. Tällainen suhtautuminen lienee ihan normaalia Suomessa."