Apple n tulosvaroitukseen johtanut ennakoitua heikompi iPhone-myynti Kiinassa voi johtua osittain supersuositusta keskustelusovelluksesta WeChatista, 9to5Mac kirjoittaa. Samaa on arvellut Stratechery-blogia kirjoittava analyytikko Ben Thompson jo vuonna 2017.

Mutta miksi viestisovellus haittaa iPhone-myyntiä? Syynä on se, että WeChat ei ole mikä tahansa pikaviestisovellus, vaan siitä on viime vuosien aikana muodostunut jo lähes oma käyttöjärjestelmänsä, joka imee muiden sovellusten toimintoja sisäänsä kiihtyvällä tahdilla.

”Koska WeChat toimii samoin Androidilla ja iOS:lla, käyttöjärjestelmällä ei ole enää väliä”, 9to5Mac kirjoittaa.

Vastaavaa kaikenkattavaa sovellusta ei ole tarjolla länsimaissa.

WeChatilla voi Kiinassa tehdä lähes kaiken, Ben Thompson selittää. WeChatin kautta voi tilata autokyytejä, sovelluksen sisällä voi pelata pelejä, tehdä ostoksia ja maksaa ostokset. Käyttöjärjestelmän merkityksen vähenemisen myötä Apple menettää yhden merkittävistä kilpailueduistaan, eli kattavan ja sujuvasti toimivan sovellusekosysteemin.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa Applen iMessagea on pidetty yhtenä suurimmista syistä, miksi monikaan ei ole valmis jättämään iPhonea ja siirtymään Androidiin. Androidin viestisovelluksiin verrattuna iMessage on selvästi monipuolisempi ja paremmin integroitu ekosysteemiin. Apple on myös pitänyt iMessagen tiukasti omassa hallinnassaan eli Androidiin siirtyvä menettäisi samalla tärkeän tavan kommunikoida kaveripiirinsä kanssa. WeChatin hallinnoimassa Kiinassa vastaavaa ongelmaa ei ole.

WeChat on onnistunut muuttumaan käyttöjärjestelmän kaltaiseksi omilla ”minisovelluksillaan”. WeChat esitteli minisovellukset viime vuoden alussa. Minisovelluksia ladataan suoraan WeChatiin ja valikoimaa löytyy tuhansien sovellusten verran kaikkiin käyttötarkoituksiin.

Sovelluksilla voi esimerkiksi varata ravintolapöytiä, ostaa osakkeita, maksaa lääkärikäynnin tai hankkia lemmikilleen hoitopalveluita. Länsimaissa vastaavat toiminnot ovat kaikki omia sovelluksiaan, jotka toimivat Androidin tai iOS:n päällä.

WeChatin kaikenkattavuuden kääntöpuolena on se, että Kiinassa valtiolla on kattava pääsy sovelluksen tapahtumiin. Mitä enemmän toimintoja WeChat korvaa, sitä kattavamman kuvan sisältöä valvovat viranomaiset saavat yksittäisen käyttäjän tekemisistä verrattuna siihen, että käytössä olisi erillisiä yksittäisiä palveluita.