Vaikka Facebook kohensi ryhtiään tietoturvan osalta ja teki itse alustaan kipeästi kaivattuja muutoksia, kaikki ei mennyt ihan nappiin. Facebookia epäillään nimittäin jälleen yhdestä tietovuodosta.

Suosittu visailuja ja hauskoja testejä tehtaileva Nametests.com-yritys on pyörittänyt omaa sovellustaan Facebookin kautta pari vuotta. Tyypillisissä Nametestsin tuotteissa halutaan esimerkiksi ottaa selvää mitkä luonteenpiirteet ovat käyttäjälle ominaisia ja miten profiilikuvaa voidaan helposti ehostaa nätimmäksi.

Politicon mukaan Nametests on kerännyt testejä tarjoavan sovelluksensa kautta runsaasti käyttäjädataa, kuten kuvia, statuspäivityksiä, ystävälistoja ja muuta, mutta jättänyt kuitenkin kyseisen tietopankin suojaamatta. Näin ollen hakkerit ovat voineet vapaasti käydä kähveltämässä kasapäin yksityistietoja.

Vuodettujen tietojen määrä ei ole mitenkään pieni, sillä Nametestsin omistaman Social Sweethearts -yhtiön mukaan sivustolla on 250 miljoonaa käyttäjää, ja sen testejä tehdään yli kolme miljardia kertaa joka kuukausi.

Politicon syyttävä sormi osoittaa kohti Facebookia, jonka tehtävänä on tarkistaa sovellusten tietoturva.

Somejättiä kritisoivien tahojen mukaan Facebookin tekemät yksityisyydensuojaustoimet ovat olleet riittämättömiä. Vaikka palvelu kiristikin tietosuojaansa vuonna 2015, se ei tästä huolimatta vahdi sovellusten urkintakykyä riittävissä määrin. Tämän vuoksi Facebookin kautta pyörivät sovellukset voivat edelleen päästä käsiksi mittaviin määriin yksityistä dataa.

Facebook kampaa tällä hetkellä tuhansia sovelluksia läpi juuri tämänkaltaisten tietovuotojen löytämiseksi. Se on ottanut linjoilta satoja sovelluksia ja tutkii niitä tarkemmin varmistaakseen ovatko ne kaapanneet yksityistietoja.

Nametestsin haavoittuvuuden löysi belgialainen hakkeri Inti de Ceukelaire, jolle Facebook maksoi 8 000 dollaria kiitoksena bugin löytämisestä.

”Tämä on ihan perustason kamaa. Jos [sovelluksen tekijä] olisi tehnyt edes yhden tietoturvatestauksen olisi haavoittuvuus löytynyt välittömästi”, kritisoi de Ceukelaire Nametestsin toimintaa.