Helsingin Sanomat on valmis tinkimään ilmoitushinnoistaan, kun lehden sivukoko pienenee puoleen broadsheetista tabloidiksi vuoden vaihteen jälkeen.

"Suunnitelma on, että alennamme jonkin verran sivun hintaa, mutta emme lähellekään puoleen", Helsingin Sanomien medialiiketoiminnan johtaja Jukka Kohonen kertoo.

Kohosen mukaan hinnoittelutyö on vielä vähän kesken, mutta Hesarin etusivu on kuitenkin hintansa arvoinen, tabloidissakin.

"Etusivun hinta pysyy ennallaan - se on lyöty lukkoon", Kohonen kertoo.

Kun lehden rakenne muuttuu, hinnoittelu monipuolistuu ja halpenee nykyisestä. Feature-sivuille ilmoittelu on esimerkiksi edullisempaa kuin uutissivuilla.

"Tabloidissa ilmoituksen kontaktihinta laskee."

Lehti uudistuu kokonaisuudessaan. Kohosen mukaan mainonta saa uusia ja elävämpiä muotoja ja sijoittelumahdollisuuksia. Koon muutos on vain yksi osa Hesarin uudistusta.

Autotalo miettii ilmoitusstrategian uusiksi

Autotalo Laakkosen markkinointijohtaja Tea Brchisky arvioi Sanomien muutosta merkittäväksi - paitsi lukukokemuksena, myös mainostajan kannalta.

"Se, mihin olemme tottuneet, ei toteudu tabloidissa. Pitää miettiä kokonaan strategian muutosta. Se voi tarkoittaa sitä, että toiset mediat tulevat attraktiivisemmiksi", Brchisky sanoo.

Muilla medioilla hän tarkoittaa sähköisiä medioita, televisiota ja radiota.

Brchisky korostaa, että lehden mediaympäristö eli lukijat, tavoittavuus ja median maine on ykkösjuttu automainonnassa.

Kuluttajalainsäädäntö edellyttää automainoksilta paljon muutakin tietoa kuin pelkkää hintaa, ja se aiheuttaa haasteita puolen sivun tabloid-ilmoitukselle verrattuna puolen sivun broadsheet-ilmoitukseen.

"Mainostajan kannalta tämä tarkoittaa aiempaa isompaa ilmoituksen kokoa".

Isompi ilmoitus sivulla tarkoittaa yleensä lisää kustannuksia. Laakkonen-konserni on suurilmoittaja sanomalehdissä, koska se välittää 13 automerkkiä.

Helsingin Sanomien Kohonen ei usko, että tabloid karkottaisi autoilmoittajiakaan.

"Olemme jutelleet autokauppiaiden kanssa aika paljon ja näyttäneet demoversioita ilmoitussivuista. Mainos on mahdollista taittaa tabloidiinkin. Meille tulee myös yli aukeaman meneviä mainostiloja. Pitää vain varmistaa, että lainsäädännön edellyttämät tekstitkin saadaan ilmoituksiin."

Ilmoitussuunnittelu tabloid edellä

Pohjoismaiden suurimman sanomalehden tabloid-muutoksella on suuri vaikutus niin mediatoimistojen suunnittelulle kuin sanomalehtien omistamalle Kärkimedialle . Kärkimedia myy 34 alueensa ykköslehden valtakunnallista ilmoitustilaa. Ilmoitussuunnittelu perustuu nykyisin pääosin broadsheet-sivukoolle.

"Meidän on pystyttävä takaamaan helppo ostettavuus myös jatkossa, kun mainonnan suunnittelun lähtökohta muuttuu tabloidiksi", Kärkimedian myyntijohtaja Vesa Railamaa sanoo.

Tähän saakka Kärkimediakin on hellinyt ajatusta, että sivu on sivu ja maksaa saman tabloidina ja broadsheetina. Tämä oli myös Alma Median Lapin Kansan, Kainuun Sanomien ja Pohjolan Sanomien sekä Satakunnan Kansan tabloid-uudistusten lähtökohta.

Tammi-kesäkuussa mainonta väheni printtilehdissä kautta linjan. Alma Mediassa liikevaihdon supistuminen johtui pääosin painetun median ilmoitusmyynnin vähentymisestä.

Alma Aluemedian kaupallisen johtajan Jaakko Lintusen mukaan on kuitenkin mahdotonta erotella tabloidiin siirtymisen vaikutusta printin ilmoitusmyyntiin.

"Yleinen taloudellinen tilanne ja yksittäisen paikallisen lehden kilpailuasema vaikuttavat ilmoitusmarkkinoihin enemmän kuin tabloidimuutos", Lintunen muotoilee.

Toisaalta, jos lehtien formaattimuutos olisi tuonut selkeästi lisää ilmoituksia, pörssinoteerattu kustannusyhtiö tuskin jättäisi tämän kertomatta.

Kysyttäessä Lintunen vaikenee myös Alman tabloidiin siirtyneiden lehtien ilmoitusten lukumäärän muutoksista.

"Liikesalaisuus."

Hänen mukaansa asiakasmenetyksiä ei juurikaan ole tullut.

"Kauppa käy, mainonta toimii"

Porin Mikkolan K-citymarketkauppias Juha Jylli on ollut tyytyväinen Satakunnan Kansassa julkaisemiensa ilmoitusten tehoon.

"Kauppa käy, alku- ja loppuviikon mainontamme toimii. Yhdeksän tarjoustuotetta mahtuu selkeästi sivulle.", Jylli kertoo.

Jyllillä ei tosin ole vertailupohjaa broadsheetista, sillä hän aloitti K-citymarket-kauppiaana vasta huhtikuussa. Satakunnan Kansa muuttui tabloidiksi tammikuussa.

Jylli panee lehti-ilmoitteluun vuositasolla yli 100 000 euroa.

K-citymarket -ketju ilmoittaa lisäksi valtakunnallisesti Viikko-lehdessään, jonka jakelu on kaksi miljoonaa.

Ketjun markkinointipäällikön ja Viikko-lehden päätoimittajan Teija Nesterisen mukaan hypermarketille on tärkeää tavoittaa asiakkaansa. Keskon pääjohtaja Matti Halmesmäki vihjaisi tulosjulkistuksen yhteydessä heinäkuussa, että mediaratkaisuja mietitään Keskossa perin juurin.

TNS Media Intelligencen mukaan mediamainonta väheni alkuvuonna liki kahdeksan prosenttia viime vuoden vastaavasta.

Helsingin Sanomat muuttaa lehden tabloidiksi haastavassa mediamarkkinaympäristössä: printtimainonta sanomalehdissä on yhä laskussa.