Viime perjantain RadioGaalassa jaettu Kaiku-radiomainoskilpailun Grand Prix -voitto meni tänä vuonna yksimielisesti Taksi Helsingille, jonka Makkosen seikkailut voitti myös Paikallinen-kategorian.Vuosittainen Kaiku-radiomainoskilpailu oli tuomariston mukaan tänä vuonna erittäin kovatasoinen. Erityisesti Grand Prix’n ja Paikallinen-kategorian voitot pokannut Taksi Helsinki ja Makkosen seikkailut keräsivät koko tuomariston yksimieliset kehut. Tuomariston mukaan voittajamainos on ”melko lailla täydellinen kattaus, jonka halusi kuunnella yhä uudestaan”.

”Koko Makkonen-sarja on hyvin tasainen, laadukas ja jokainen spotti loistaa. Mainokset ovat hienosti, oivaltavasti ja erinomaisesti kirjoitettuja. Jokainen repliikki sopii upeasti mainokseen, spoteissa ei ole mitään turhaa. Koko mainos henkii loistavaa, aitoa Kaurismäki-fiilistä. Jos radio voi parhaimmillaan olla visuaalinen, niin näissä mainoksissa se on sitä – kuulija osaa nähdä spotin, jota ei ole visuaalisesti olemassa. Tuomariston on vaikea keksiä, mitä olisi tehty paremmin: ’melko lailla täydellinen kattaus’”, kuuluu koko perustelu.

Voittajatyön takana olivat Miracle Sound, Folk Finland sekä mediatoimisto Voitto.Mainosalan 16 ammattilaisesta koostuvan tuomariston puheenjohtajan, Folk Finland in toimitusjohtajan Tommi Laiho n mukaan kaikki kahdeksan kategoriavoittajaa olivat huippulaadukkaita töitä. Se ei kuitenkaan estänyt kiivasta keskustelua voittajavalinnoista.

”Hyvä keskustelu on aina kehittävää. Radiomainonta onkin viime vuosina parantunut selvästi. Myös mainostajat uskaltavat ottaa enemmän riskejä. On ymmärretty, että radio mediana kestää ja vaatiikin rajojen rikkomista sekä pientä kikkailua. Silloin mainos jatkaa elämistään ja ihmiset parhaimmillaan puhuvat siitä pitkään”, hän kommentoi tiedotteessa.Taksi Helsingin lisäksi Kaiku-radiomainoskilpailun voittajiksi nousivat Musa & jingle -kategoriassa K-Citymarket inKalakaveri, Palvelut-kategoriassa Radio Rock inKuulijatutkimuslaitos ja Yrityskuva-kategoriassa Alma Media n E-Kontakti mainoksella Uusi Alku. Tuotteet-kategorian ykkönen oli Kansallisoopperan Sivistynyt radiotoimittaja, Yhteiskunnallinen-kategoriassa palkittiin Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus ja #matkailu tarvitsee maahanmuuttajia. Parasta tuloksellisuutta mitattiin Integroitu- ja Teho-kategorioissa. Integroidun voittaja oli Volkswagen SuomenAjamista rakastaville ja Teho-kategorian voittaja Lidl Suomi korttikampanjallaan.

Kaiku-kilpailussa palkittiin myös Vuoden tuotantoyhtiönä Miracle Sound, Vuoden mediatoimistona Virta Helsinki ja Vuoden mainostoimistona Folk Finland.

Kaiku-radiomainoskilpailun järjestää kaupallisten radioiden kattojärjestö RadioMedia ry. Kilpailuun voivat osallistua kaikki pääosin Suomessa tuotetut radiomainokset ja radiomainossarjat, jotka on ensiesitetty vähintään yhdellä kotimaisella radiokanavalla. Kilpailun voittajatöihin voi tutustua tarkemmin kilpailun nettisivuilla.

RadioMedian mukaan Vuosi 2018 oli radiomainonnan viides perättäinen ennätysvuosi. Kasvua kertyi 3,5 prosenttia ja radiomainontaa ostettiin 65,7 miljoonalla eurolla.

RadioGaalassa palkittiin myös viime vuoden parhaat radioalan tekijät 20 eri kategoriassa. Vuoden radiojuontajaksi valittiin yleisöäänestyksen perusteella Veronica Verho, joka vetää NRJ :lla Verho Show'ta. Myös suosittuna tubettajana tunnettu Verho on 23-vuotias ja noussut kahdessa vuodessa radioyleisön suursuosikiksi. Voitollaan Verho katkaisi Jaajo Linnonmaan voittoputken. Linnonmaa on ehditty valita Vuoden radiojuontajaksi jo kahdeksan kertaa.

Vuoden radioksi valittiin toista kertaa peräkkäin Radio Nova. Myös Basso n valtakunnallinen ja luova myyntitiimi uusi viime vuoden voittonsa Radiomyyntitiimien joukossa. Basson ja Veikkauksen Mahdollisuuksia-podcast toi voiton Luova ratkaisu -kategoriassa. Kaikki voittajat on listattu RadioGaalan nettisivuilla.