Nokia

M&M 22.2.2016 20:57 päivitetty 3.3.2016 15:39

Tällä saralla ei ole Nokiaa voittanutta: tunnettu soittoääni on kenties maailman soitetuin sävelmä

Nokia

Nokian kuuluisa soittoääni on pätkä vuonna 1902 sävelletystä valssista.

Nokian alkuperäinen soittoääni jää hyvin harvalta ihmiseltä tunnistamatta.

Eikä mikään ihmekään, sillä se on luultavasti yksi maailman soitetuimmista sävelmistä, kertoo Adweek.

Erilaiset kustomoidut soittoäänet ovat vallanneet markkinat jo hyvän aikaa sitten, eikä Nokia enää ole voimiensa huipulla, mutta Nokian puhelimia on silti yhä miljardi kappaletta ympäri maailman.

Nyt on kulunut 20 vuotta siitä kun Nokian alkuperäinen soittoääni julkistettiin. Tänä päivänäkin sitä kuullaan vielä 20 000 kertaa sekunnissa.

Nokian soittoääni kirjoitettiin alunperin jo vuonna 1902, jolloin espanjalainen kitaristi Francisco Tárrega sävelsi valssin nimeltä Gran Vals.

Kun tämä klassinen sävellys vapautui tekijänoikeusrajoituksista, päätyi valssi Nokian tv-mainoksen taustamusiikiksi vuonna 1992.

Vuotta myöhemmin, kun Nokian 2110-puhelin tuli markkinoille, oli Nokia valinnut sen soittoääneksi pätkän Tárregan valssista.

Tänä päivänä Nokian vanha soittoääni saattaa herättää ihmisissä jo hilpeyttä, mutta se on yhä hyvin vaikutusvaltainen väline.

Ensinnäkin Nokian melodia oli hyvin uniikki ja yhdistetään suoraan yhtiön brändiin. Se auttoi myös tekemään Nokian nimestä synonyymin matkapuhelimille.

Nokian soittoääni mahdollisti sen, että kuluttaja pystyi muodostamaan henkilökohtaisen yhteyden digitaaliseen laitteeseensa aikana, jolloin tällainen yhteys ei ollut yleistä.

"Nokian soittoäänellä oli suuri rooli matkapuhelinten integraatiossa populaarikulttuuriin", sanoo PH Media Groupin musiikkijohtaja Dan Lafferty Adweekille.

"Matkapuhelimet toimivat käytännöllisen puolensa lisäksi myös statussymbolina, ja Nokian soittoäänen kehittäminen auttoi käyttäjiä hyödyntämään mainetta, joka yhdistettiin tuolloin coolina ja edistyksellisenä pidettyyn brändiin."

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö