134 metriä. Sen korkuinen on rakennusyhtiö SRV:n tällä viikolla Kalasatamaan valmistuva asuintornitalo Majakka.

”Vain Näsinneula on korkeampi rakennus Suomessa”, sanoo SRV:n viestintä- ja markkinointijohtaja Maija Karhusaari, joka esittelee taloa Talouselämän lukijoille.

Talossa on 282 asuntoa, joiden pinta-ala vaihtelee 36:stä neliömetristä 196:een neliömetriin. Neliöhinta alkaa noin 6 700 eurosta, yläkerran kalleimmat asunnot maksavat noin 16 000 euroa per neliö. Lähes kaikki asunnoista on myyty, muutama ylimpien 34. ja 35. kerrosten asunto on vielä myymättä, Karhusaari kertoo.

Ylimmän 35. kerroksen 130 neliön niin sanotun penthouse-asunnon velaton hinta on yhteensä noin 1,9 miljoonaa euroa. Ilmeisesti mahdolliset ostajat pitävät hintaa liian kalliina.

Ensimmäiset asukkaat muuttavat taloon ensi viikon maanantaina, 25. marraskuuta. Hissejä talossa on kolme, ja tornitalo sijaitsee Kalasataman ostoskeskuksen päällä. Siksi muutot on tarkkaan aikataulutettu neljän viikon ajaksi.

”Oven eteen mahtuu kaksi muuttoautoa. Molemmille muuttovuorossa oleville on varattu oma hissi käyttöön. Ensin muuttavat alimpien kerrosten asukkaat ja siitä mennään sitten järjestyksessä, alhaalta ylös. Tarjoamme asukkaille kahden tunnin muutto- ja asennusavun”, Karhusaari kertoo.

SRV:lle Majakan valmistuminen on ainakin pieni helpotus. Koko Kalasataman alueen rakentaminen on osoittautunut yhtiölle murheenkryyniksi ja on yksi syy SRV:n tukalaan taloudelliseen tilanteeseen. Yhtiön tulos on tappiollinen jo toista vuotta peräkkäin ja sen velkalasti on raskas.

Ensin Kalasataman rakentaminen myöhästyi valitusten takia pari vuotta, jonka aikana rakennuskustannukset nousivat. Myös SRV:n oma projektinhallinta epäonnistui, mikä sekin nosti kustannuksia. Kaiken lisäksi Majakassa tapahtui viime helmikuussa vakava vesivahinko, jonka aiheuttamia vaurioita yhtiö joutui korjaamaan. Tornitalon alla oleva kauppakeskus Redi ei sekään ole vielä päässyt täyteen vauhtiin, kun alueen asuntorakentaminen on vielä kesken.

Majakan täyttyminen ei SRV:n ongelmia ratkaise, mutta henkisesti se on Ilpo Kokkilalle ja yhtiön muille omistajille sekä työntekijöille juhlan paikka.

Mitä jos tornitalossa syttyy tulipalo?

Näkymät Majakan 33. kerroksen isolta terassilta ja saunatiloista ovat komeat. Nämä ovat tiloja, jotka ovat kaikkien asukkaiden varattavissa ja yhteiskäytössä.

Idässä näkyy Vanhakaupungin lahti ja Itäväylä, Mustikkamaa, Korkeasaari ja Kulosaari, lännessä kaupungin katot ja liikenteen virta. Koillisessa näkymä on raaempi: siellä maasto on vielä pitkälti rakennustyömaata.

Suoraan alla pohjoispuolella näkyy Keskon uusi pääkonttori sekä Kalasataman uusi iso terveyskeskus, etelässä on kattopuisto, jonne pääsee suoraan sekä Majakan viidennestä kerroksesta että alla olevasta kauppakeskus Redistä.

Asuminen ei kuitenkaan ole pelkkää estetiikkaa. Ikkunoiden puhdistusta ja muuta huoltoa varten korkealla talon katolla kulkevat kiskot, joihin ripustetun huoltokelkan avulla ikkunanpuhdistajat voivat tehdä työtään.

Mitä jos tornitalossa syttyy tulipalo?

Karhusaaren mukaan talon hissit ovat niin sanottuja evakuointihissejä, eli niitä saa käyttää myös hätätilanteessa, toisin kuin hissejä yleensä. Lisäksi talossa on sammutusjärjestelmä ja kaksi porrashuonetta, joista toinen toimii pelkästään hätäpoistumisportaana.

Normaalikäytössä hissin voi tilata omaan kerrokseen suoraan asunnosta.

30 prosenttia sijoittajille

SRV on brändännyt Majakan uudenlaiseksi urbaaniksi yhteisölliseksi asumiseksi. Käytännössä se tarkoittaa, että asukkaat voivat varata talon 33. kerroksen sauna- ja klubitiloja omaan käyttöönsä tai viettää siellä aikaa yhdessä. Viidennestä kerroksesta löytyy kuntosali sekä lisää saunoja.

Tarjoilut voi tilata kauppakeskuksessa toimivalta catering-yritykseltä, ja talon aulassa istuu amerikkalaisista tv-sarjoista tuttu aulaemäntä tai -isäntä, joka ottaa vastaan verkkokaupan paketteja sekä koordinoi maksullisia palveluja, esimerkiksi pesulapalveluja. Kauppakeskuksen K-kaupasta voi tilata ruuat jääkaappiin.

Majakan yksi markkinointilause onkin ollut ”Säästät tunnin päivässä aikaa”, kertoo asumisen palveluiden kehityspäällikkö Lotta Toivonen.

Hän kertoo SRV:n selvittäneen, mikä ihmisiä eniten arjessa harmittaa. ”Siivoaminen. Siksi asukkaat voivat tilata talon verkkopalvelusta itselleen myös siivoojan tai koiranulkoiluttajan.”

Millaisia asukkaita Suomen taloon on muuttamassa?

”Eniten on 30-40-vuotaita, miehiä enemmän kuin naisia”, Toivonen kertoo. Asuntosijoittajia on ostajista noin 30 prosenttia.

Majakan lisäksi SRV suunnittelee rakentavansa alueelle seitsemän muuta tornitaloa, joista osa tulee toimistokäyttöön. Majakka on pohjoisen puolen taloista korkein. Seuraavan eli Loiston pitäisi valmistua vuonna 2021. Maija Karhusaaren mukaan sen asunnoista on varattu tai myyty noin puolet.

Muiden talojen rakentamisesta SRV päättää jokaisesta erikseen. Voi siis olla, että kaikki kahdeksan suunniteltua tornitaloa eivät lopulta toteudu, sillä SRV joutuu miettimään hankkeiden aloituksia hyvin tarkkaan taloudellisen tilanteensa vuoksi.

Entä miten menee alakerran Redin Kauppakeskuksella? Pari viikkoa sitten Talouselämän haastattelussa SRV:n uusi toimitusjohtaja Saku Sipola totesi, että kävijämäärä kasvaa koko ajan, mutta kestänee kolmesta neljään vuotta ennen kuin SRV saa kauppakeskuksen myytyä sijoittajalle.