Suomen suurin elokuvateatteriketju Finnkino avaa keskiviikkona elokuvateattereita Helsingissä ja Turussa ensi kertaa maaliskuun jälkeen.

Alan toisiksi suurin toimija BioRex puolestaan aloittaa näytökset perjantaina Porvoossa ja Hämeenlinnassa. Seuraavina viikkoina ketjut avaavat teattereita vaiheittain lisää.

Finnkinon kaupallisen johtajan Hannele Wolf-Mannilan mukaan elokuvalippuja on myyty jonkin verran ennakkoon.

”Toki odotamme ensimmäisten viikkojen olevan tavanomaista hiljaisempia”, Wolf-Mannila sanoo.

Turvavälien säilyttämiseksi Finnkino myy salin paikoista alkuun vain 30 prosenttia, BioRex korkeintaan 50 prosenttia.

Suomen elokuvateatteriliitto varoitti huhtikuussa elokuvateattereiden konkursseista ja arvioi teattereiden menettävän yli 35 miljoonan euron verran liikevaihtoa, jos ovet ovat kiinni kolme kuukautta.

BioRexin toimitusjohtaja ja Suomen elokuvateattereiden liiton puheenjohtaja Aku Jaakkola arvioi, että moni selviää nyt työeläkemaksujen helpotusten ja vuokraneuvotteluiden ansiosta.

”Ensi vuonna nähdään, miten kassat alkavat pyöriä.”

Jaakkolan mukaan tilannetta on hieman helpottanut elokuvateattereiden saama 900 000 euron tuki. Suurin tuensaaja oli BioRex.

Wolf-Mannila kuvaa koronatilanteen vaikutuksia Finnkinoon merkittäviksi, muttei kommentoi tilannetta tarkemmin. Finnkino ei ole saanut koronatukia.

Keväällä useat elokuvien levittäjät kertoivat, ettei Finnkino ollut maksanut laskujaan ajallaan. Wolf-Mannilan mukaan maksut on nyt maksettu levittäjille tai maksusuunnitelmasta on sovittu.

Kesäkauden avausta varjostaa hittielokuvien ensi-iltojen myöhästyminen. Esimerkiksi uuden James Bond -elokuvan julkaisu siirtyi koronatilanteen takia huhtikuulta marraskuulle.

Alkuun ohjelmistossa on joitakin Suomen ensi-iltoja, mutta myös alkuvuoden elokuvia ja viime vuosien hittejä. Heinäkuussa odotukset kohdistuvat Disneyn Mulan-elokuvaan ja ohjaaja Christopher Nolanin Tenetiin.

”Elokuu voi olla jo kohtuullinen kuukausi”, Jaakkola sanoo.

Wolf-Mannilan mukaan syksyllä elokuvia on liki ruuhkaksi – jos teatterit saavat pysyä auki.