Korona voi koetella pahasti tapahtuma-alaa ja sen alihankkijoita kesällä, eivätkä kaikki toimijat välttämättä selviä tilanteesta, uskoo pitkän linjan tapahtumajärjestäjä Juhani Merimaa.

Turun heinäkuinen Ruisrock peruuntuu tältä vuodelta, ilmoittivat järjestäjät tänään.

Merimaa on yksi Ruisrock-festivaalia järjestävän Vantaan Festivaalien omistajista. Hän on myös Helsingin Tavastia-klubia pyörittävän Helsingin Rock and Roll Oy:n toimitusjohtaja. Yhtiö on osakkaana muun muassa Tuska-festivaalia järjestävässä Finnish Metal Eventsissä, soittimia vuokraavassa Backline Rentalissa ja lipunmyyntiyhtiö Tiketissä.

Maailmalla isoista festivaaleista on jo peruttu muun muassa Britannian Glastonbury ja Download, Tanskan Roskilde sekä Yhdysvaltojen Burning Man.

Suomessa moni iso kesätapahtuma kuten Ruisrock, Jukolan Viesti ja Suviseurat ovat ilmoittaneet jättävänsä ensi kesän väliin. Suuri osa tapahtumista sinnittelee kuitenkin vielä epävarmuudessa.

Suomen hallitus pohtii kesätapahtumien kohtaloa keskiviikkona ja aikoo päättää niitä koskevista rajoituksista huhtikuun aikana, mutta kesä näyttää Merimaan mukaan joka tapauksessa vaikealta koronaepidemian vuoksi.

”Jos vapautuksia tai lievennyksiä koronarajoituksiin tulee, veikkaan, että isot yleisötapahtumat ovat listan häntäpäässä. Niissä etäisyydet ovat sellaiset, että pisaratartuntoja on vaikea estää”, Merimaa ennustaa.

Hänen mielestään tapahtumien pitääkin toimia vastuullisesti ja estää koronavirusta leviämästä. 72-vuotias Merimaa kertoo olevansa itsekin ikänsä puolesta riskiryhmäläisenä ”karanteenioloissa”.

Peruuntumiset iso isku myös alihankkijoille

Jos kesätapahtumat peruuntuvat, järjestäjät ovat pahoissa vaikeuksissa.

”On pohdittu aika paljon, että varmaan osa yhtiöistä kestää sen ja osa ei. Se riippuu siitä, millaisia puskureita eri tapahtumilla on.”

Ruisrockissa oli viime vuonna kolmena päivänä yhteensä 105 000 kävijää, ja festivaali oli Finland Festivals -yhdistyksen mukaan lipunmyynnillä mitattuna Suomen suurin. Ruisrockia järjestävän Vantaan Festivaalien liikevaihto oli viime vuonna noin 10 miljoonaa euroa.

Peruuntumisen vuoksi Ruisrockin tulot jäävät nollaan mutta osa menoista pysyy. Festivaaliorganisaatiolle on jo syntynyt kuluja markkinoista ja toimiston ylläpidosta. Tapahtuman peruuntuessa lippurahat palautetaan ostajille tai vaihdetaan ensi vuoden lippuihin.

”Kyllä me sen nyt kestämme tämän vuoden, ja sitten valmistaudumme ensi vuoteen”, Merimaa sanoo.

”Mutta varmasti tämä tulee vaikuttamaan koko tapahtuma-alaan ja moneen muuhunkin toimialaan.”

Ongelmissa on myös koko alihankintainfrastruktuuri: äänentoisto, valot, sähköasentajat, lipunmyynti, järjestyksenvalvojat, ravintolat.

”Siinä on iso ketju, joka on rakentanut toimeentulonsa festarikesän varaan.”

Hallitus on keväällä esittänyt 40 miljoonan euron tukea kulttuurin ja taiteen alalle koronavirustilanteesta aiheutuvien pääsylippu- ja muiden tulojen menetysten johdosta. Tiedossa ei kuitenkaan ole tarkemmin, mitkä toimijat tukea voisivat saada.

Merimaa arvioi, että jos koronatilanne venyy, tapahtuma-alalla voidaan Suomessa nähdä isoja rakenteellisia muutoksia, kun osa toimijoista lopettaa ja uusia tulee tilalle.

"Olen huolissani kotimaisen osaamisen poistumisesta alalta ja bisneksen siirtymisestä kokonaan monikansallisten ja muiden pörssiyhtiöiden haltuun, kuten on jo tapahtunut äänitebisneksessä”, hän sanoo.

Indietoimijat ovat hänen mielestään aina pitäneet alan dynamiikkaa hengissä.

”Tasapaino näiden eri toimijoiden välillä on alan kehityksen kannalta tärkeää.”

Euroopassa varaudutaan peruutuksiin

Myös eurooppalainen festivaaliyhdistys Yourope on pohtinut koronatilannetta tiiviisti konferenssipuheluiden välityksellä, Merimaa sanoo. Ruisrock on yksi yhdistyksen 90 jäsenfestivaalista.

Merimaan mukaan suuri osa Euroopan festivaaleista varautuu jo perumisiin, vaikka virallisia päätöksiä ei olisi tehty. Monet artistitkin ovat lykänneet kiertueitaan.

Alalla selvitellään nyt festivaalien, esiintyjien ja muiden toimijoiden välisiä sopimuskuvioita peruutusten varalta.

”Yleinen asenne on se, että ala kokonaisuudessaan on aika ymmärtäväinen. Kaikilla on sama ongelma.”