Koko tapahtumateollisuus laitettiin käytännössä kiinni, kun tiukat kokoontumisrajoitukset astuivat voimaan 13. maaliskuuta. Tapahtuma-alan kesäkuussa perustettu etujärjestö Tapahtumateollisuus ry kertoo alan näkymien olevan synkät. Järjestön teettämästä tutkimuksesta käy ilmi, että noin 90 prosentilla alan yrityksistä liikevaihto putosi 79 prosenttia maalis–toukokuun aikana. Kesä–elokuussa menetysten arvellaan olevan lähes samaa tasoa.

Suomen tapahtumateollisuuden arvo on tutkimuksen mukaan noin 2 miljardia euroa, ja se työllistää kymmeniä tuhansia ihmisiä. Ala on vahvasti sesonkiluontoinen, koska monet suuret tapahtumat ajoittuvat kesään. Koronaviruksen aiheuttamien taloudellisten menetysten vuoksi yritykset voivat työllistää tänä keväänä ja kesänä jopa 30 000 ihmistä tavallista vähemmän. Tapahtumateollisuuden vaikeudet heijastuvat myös muille aloille, kuten majoitus- ja ravitsemistoimintaan, liikennöintiin ja vähittäiskauppaan.

Niin kauan kuin pelko taudin leviämisestä säilyy, ihmiset eivät uskalla lähteä tapahtumiin. Tapahtumateollisuus ry:n puheenjohtaja Pekka Timonen pelkääkin kriisin voivan jatkua pitkään, vaikka kaikki rajoitukset purettaisiinkin.

”Tapahtumaliiketoiminnan käynnistyminen ja yleisöjen luottamuksen palauttaminen on hidasta, minkä vuoksi alan elpyminen ottaa aikaa”, hän sanoo.

Ensi tiistaista alkaen merkittävän osan liikevaihdostaan menettäneet yritykset voivat hakea Valtionkonttorilta tukea kustannustensa kattamiseen. Tapahtumateollisuuden mukaan kustannustuki ei kuitenkaan sovi tapahtuma-alan poikkeavaan kustannusrakenteeseen, jossa säännölliset kassavirrat ovat harvinaisia. Tavallisesti kustannukset syntyvät tapahtuman suunnittelu- ja valmisteluvaiheessa, mutta tulot saadaan vasta myöhemmin tapahtuman lipunmyynnistä tai kun asiakasyritys on maksanut loppulaskun.

Pahimmassa tapauksessa syksyllä voi olla edessä tapahtuma-alan yritysten konkurssiaalto. Kassat ammottavat tyhjinä, ja kustannustuesta on apua vain harvoille. Euroopassa tapahtumanjärjestäjien konkursseja on jo nähty.

Timonen arvioi, että kriisillä voi olla pysyvä vaikutus toimialaan, jos osaavat työntekijät karkaavat muille aloille. ”Me vetoamme nyt kaikkiin yhteiskunnan toimijoihin tapahtumien pelastamiseksi”, Timonen painottaa.