Alkoholin kulutustottumukset ovat hitaasti muuttumassa Suomessakin: Alkosta ostettavan viinipullon keskihinta nousee ja väkevien ja kirkkaiden viinojen myynti on laskussa.

Tunnetuille alkoholibrändeille markkinointikonsultointia tekevän Lucy Richardsonin mukaan alkoholituotteiden markkinoijien on oltava valmiita tarjoamaan elämyksiä, tietoa tuotteidensa taustoista ja vinkkejä ruoan ja juoman yhdistämiseen, kun kuluttajien kiinnostus alkoholijuomien laatuun ja tarjontaan kasvaa.

Saarnaus ei toimi, vaan parempaan juomakulttuuriin pitäisi kannustaa kiinnostavilla tavoilla.

”Sosiaalinen media on muuttanut suhdettamme maailmaan. Brändien on puhuttava kuluttajalle kuin ystävä ystävälle”, sanoo Richardson.

Strategisen markkinointitoimisto Brand Legacyn lontoolainen perustaja Lucy Richardson työskentelee muun muassa Jack Danielsin ja Heinekenin kanssa. Aiemmin hän oli töissä Diageolla, jonka brändejä ovat muun muassa Captain Morgan, Guinness ja Smirnoff.

Elämyksellisyys ja tarinallisuus voivat Richardsonin mukaan tarkoittaa käytännössä kierroksia tuotantolaitoksiin, räätälöityjä drinkkejä tai juoman parittamista sopivan ruoan kanssa.

Esimerkiksi Jack Danielsin maineesta miehisenä ryyppyjuomana on Richardsonin mukaan pyritty eroon kehittämällä juomasta kevyempiä cocktaileja. Tuotteen markkinoinnissa näkyvät myös juoman tekijät ja tarina, jolloin tuote ei myy itseään vain päihteenä, vaan osana isompaa kulttuuria.

Kuluttajat vaikuttavat olevan myös yhä kiinnostuneempia alkoholin terveysvaikutuksista. Richardsonin mukaan tämä tiedonhalu kannattaa hyödyntää. Hän on ollut kehittämässä esimerkiksi Diageolle sivustoa, jolla kuluttajat voivat testata tietämystään alkoholista.

”Ei sanota, että älä juo, vaan kuluttaja voi itse oppia lisää.”

Alkoholibrändit voivat Richardsonin mukaan tarttua trendiin sisällyttämällä tietoa tyylitellysti ja kiinnostavasti etiketteihin.

Richardson puhui alkoholin vastuullisesta markkinoinnista viime viikolla Helsingissä Suomen Alkoholijuomakauppayhdistyksen jäsenille. Myös heidän motiiveissaan on lisätä laadukkaiden alkoholituotteiden kulutusta.

SAJK:n toiminnanjohtaja Susanna Heikkinen muistuttaa, että alan sisällä on taloudellisesti merkittävää, mitä tuotteita kuluttaja valitsee.

”Jos juomat haetaan esimerkiksi Baltiasta, kuluttaja ei ensisijaisesti mieti laatua eikä hyvinvointia, vaan hintaa”, sanoo Heikkinen.

Voiko alkoholia kuitenkaan koskaan markkinoida täysin vastuullisesti? Richardsonin mielestä voi.

Hänestä hyvä esimerkki on Heinekenin mainos, jossa F1-mestari Jackie Stewart kieltäytyy toistuvasti oluesta, koska on liikkeellä autolla.

”Mainos välittää viestin, ettei ajaessa pidä juoda, mutta samalla se antaa hyvän kuvan Heinekenista.”

Richardsonin mielestä alkoholibrändit voisivat tarttua rohkeammin vastaaviin alkoholiin liittyviin ongelmiin ja tuoda niitä esiin. Vaikka vastuullisuusvaatimukset tulevat pitkälti alan ulkopuolelta, Richardson kannustaa brändejä oma-aloitteisuuteen.

”Kuluttaja ei välttämättä osaa kertoa, mitä haluaa, mutta vastuulliset teot otetaan ilolla vastaan”, sanoo Richardson.

Neljä alkoholimarkkinoinnin trendiä:

1. Tarinat esiin

Tarinallisuus ja elämyksellisyys ovat nousussa alkoholituotteiden markkinoinnissa myös Suomessa.

Viinejä maahantuovan Arvid Nordquistin Suomen-maajohtajan Anne Freyn mukaan tarinoiden merkitys on kasvanut viime vuosina niin ravintoloiden kuin Alkon valikoimissa.

”Ilman tarinaa tuotetta voi olla vaikea saada kaupaksi. Halutaan tietää, mikä on etiketin ja viinin tekijöiden tausta. On myös erottauduttava valikoimasta.”

Tarinallisuus oli vahvasti mukana myös Altian Koskenkorva-brändiuudistuksessa, joka palkittiin Effiellä tammikuussa. Mainos kertoi Koskenkorvan kylän tarinan ja antoi siten juomalle laajemman merkityksen.

”Emme korostaneet juomista, vaan tuotteen tarinaa ja taustaa”, sanoo Altian markkinointijohtaja Suvi Reinikkala.

2. Uusi tarjoilutapa

Juomien perinteisille nautiskelutavoille etsitään uusia vaihtoehtoja.

Reinikkalan mukaan Altia edistää vastuullista juomakulttuuria myös esittelemällä uusia käyttötapoja perinteisille tuotteille.

”Valhalla-likööriä juodaan usein shottina. Kerromme koulutuksissamme, miten siitä voitaisiin tehdä cocktaileja, jotka sopivat lihan kanssa.”

Reinikkalan mukaan vastuullisuuskysymykset ovat jatkuvasti esillä tuotteiden markkinoinnissa. Altia lanseerasi tänä vuonna esimerkiksi alkoholittoman salmiakki-Koskenkorvan, mutta sitä ei tuoda ruokakauppoihin, vaan markkinoidaan Alkon ja ravintoloiden kautta alkoholittomaksi vaihtoehdoksi aikuisille.

”Vaikka tuote on karkkimaisen makuinen, emme halua brändätä sitä sellaiseksi.”

3. Luomu kiinnostaa

Markkinoijat hyödyntävät valikoimissaan myös kuluttajien kasvavaa kiinnostusta alkoholijuomien alkuperään.

Freyn mukaan kuluttajat kysyvät eko- ja luomusertifioituja tuotteita koko ajan enemmän.

”Panimotuotteet etunenässä on korostettu käsityöläisyyttä. Enää ei riitä chileläinen punaviini, joka maksaa kahdeksan euroa.”

Alkossa luomutuotteiden myynti kasvoi viime vuonna 23 prosenttia edellisvuodesta ja eettisen kaupan tuotteiden kymmenen prosenttia.

Altian tutkimusjohtajan Milla Sorsakiven mukaan alkuperästä kiinnostuminen tukee matkaa kohti vähemmän mutta parempaa -kulttuuria.

”Kun aikaa käytetään tiedon etsintään, halutaan tuotteen myös olevan hyvä.”

4. Rajoitteista luovuutta

Britanniassa alkoholimainonta on monipuolisempaa kuin Suomessa.

Lucy Richardsonin mukaan alkoholibrändit hyödyntävät esimerkiksi älykaiuttimia tiedon jakamiseen ja ruoan kotiinkuljetuspalveluita tarjoiluehdotuksiin.

Suomessa lainsäädäntö ei mahdollista vastaavaa. Richardsonin uran varrella mainonnan säännöt ovat kiristyneet muuallakin. Hänestä se on ollut markkinoinnille hyväksi.

”Se on johtanut luoviin kampanjoihin, joilla on ollut selviä vaikutuksia, vaikkei esimerkiksi tuotteita nauttivia ihmisiä ole voitu näyttää.”

Osa brittitrendeistä olisi tuotavissa Suomeen. Richardsonin mukaan alkoholin kulutuksen yhdistäminen hyvinvointiteknologiaan on nousussa. Esimerkiksi älyrannekkeella voi tarkkailla humalatilaansa.