"Suomen väkiluvun pitäisi kasvaa vähintään samaan tahtiin, kuin meillä syntyy uusia pienpanimoita", Pienpanimoliiton porilainen puheenjohtaja Mika Tuhkanen sanoo Talouselämässä puoliksi myös vakavissaan.

Pienpanimoita on tällä hetkellä jo 85 kappaletta, kun määrä vielä talvella 2016 oli noin 60. Panimoita alkaa olla jokaisen niemen nokassa. Puolessatoista vuodessa on syntynyt taas 25 panimoa lisää tyydyttämään suomalaisten olutjanoa.

"Yrityksiä ei tosin ole aivan näin paljon. Yhdellä yrityksellä voi olla useitakin panimoita, kuten esimerkiksi meillä on kaksi, Beer Hunters'in omistajana oleva Tuhkanen sanoo.

Viereiseen taulukkoon on kerätty yhdeksän suurimman pienpanimon tuloslukuja viime vuodelta. Kriteerinä on käytetty yli miljoonan euron liikevaihtoa. olut

Viimeisenä taulukossa oleva Tornion Panimo ei kuulu tähän joukkoon, mutta se toimii esimerkkinä emoyhtiönsä Sangenin heppoisista lupauksista, ja joukkorahoituksen ongelmista.

Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan ja Nokian Panimon osuus vertailussa mukana olevien panimoiden liikevaihdosta on yli 61 prosenttia, mutta liiketuloksesta niiden osuus on jo 89 prosenttia ja panimoiden nettovoitosta peräti 105 prosenttia.

Luvut kertovat paljon siitä, millä panimoilla kasvun ja osittain myös elämisen edellytykset ovat heikot ja millä vahvat.

Mika Tuhkanen sanoo, että osin lukuja selittävät panimoiden tekemät investoinnit. Niitä alettiin tehdä, kun valtiovalta muutti pienpanimoiden verotukia "kasvuhakuisemmiksi".

Tukiehtojen muutos näkyy esimerkiksi Ahvenanmaan Stallhagenin valtavassa, yhteensä 7,2 miljoonan euron investointiohjelmassa. Panimo kolminkertaistaa viime vuoden noin 800 000 litran kapasiteettinsa vaiheittain.

Stallhagen keräsi viime vuonna joukkorahoituksella uutta pääomaa investointiin peräti 2,5 miljoonaa euroa.

Pienpanimoiden pudotuspeli ei välttämättä ala kuitenkaan panimoiden keskinäisestä kilpailusta. Suurin uhka monella on verottaja. Pienpanimoalennuksen saamiseen sisältyy lukuisia tiukkoja ehtoja, joista ongelmallisimpia on jakeluyhteistyö suurten panimoiden kanssa. Ongelmia aiheuttavat myös pienpanimoiden keskinäiset omistuskytkökset.

Lue koko artikkeli Talouselämästä.