Suomalaisyritykset ovat jälkijunassa mobiiliratkaisujensa kanssa. Älypuhelimet yleistyvät vauhdilla, mutta siitä huolimatta mobiilimarkkinointia tekee vasta 23 prosenttia yrityksistä, kertoo Googlen TNS Gallupilla teettämäpäättäjätutkimus.

Vain 14 prosenttia yrityksistä aikoo tehdä mobiilistrategian tänä vuonna. Joka kolmas yritys ei aio tehdä mitään mobiiliratkaisujen hyödyntämiseksi.

Kannattaisi tehdä, sanoo Googlen Euroopan mobiili- ja sosiaalisen median mainonnan strategiajohtaja Ian Carrington , joka puhui Think Mobile with Google -tapahtumassa helmikuun alussa.

Sanojensa vakuudeksi Carrington lataa kalvotolkulla statistiikkaa: 1,2 miljardilla ihmistä maailmassa käyttää mobiiliverkkoa, 28 prosenttia verkossa vietetystä ajasta on mobiilikäyttöä, 64 prosenttia sosiaalisen median käytöstä tapahtuu mobiililaitteilla, 50 prosenttia karttahauista tehdään mobiililaitteiden kautta, 86 miljardilla dollarilla tehtiin ostoksia mobiililaitteilla viime vuonna, 217 prosentin nousu vuodessa kaupallisten hakujen teossa mobiililaitteilla.

Carringtonin sanoo, että yritysten menestyksen avain on mobiiliverkkosivu. Ilman sitä yritys on vaarassa pyyhkiytyä pois kartalta. Internetistä löytyy ilmaisia työkaluja mobiilisivun rakentamiseen pienillekin yrityksille.

"Kehitystä hidastavat ennakkoluulot. Vanhemman polven johtajat eivät usko mobiiliin ja luulevat, että se tietää rahanmenoa ja vie paljon resursseja. Älypuhelimet kuitenkin yleistyvät jatkuvasti ja kuluttajat kävelevät katumainoksesi ohi puhelintaan katsoessaan", Carrington maalailee.

Carrington muistuttaa, että mobiilisovellus ei ole yhtä kuin mobiilistrategia. Sovellukset kohdistuvat lojaaleille asiakkaille, mobiilisivut kaikille.

"Ensin mobiilisivu, sitten sovellus, on oikea järjestys."

Mobiilimarkkinointiin liittyy ennakkoluuloja myös kuluttajien suunnalta. Termi tuo useille mieleen ensimmäisenä tekstiviestihäiriköinnin ja pelon yksityisyydensuojan menettämisestä.

"Kuluttajilla tulee olla valta valita yksityisyyden rajansa. Toiminnan pitää olla läpinäkyvää", Carrington kuittaa.