”Reinheitsgebot“ eli puhtauslaki on saksalaisen oluen pyhä käsite. Tuntuukin uskomattomalta, että juuri Saksassa on pantu olutta jäteveteen – toki vedenpuhdistamon kautta kulkeneeseen jäteveteen. Olut osoittautui täysin juomakelpoiseksi ja maistui kuulemma jopa hyvältä.

Tempauksen järjesti yhdysvaltalainen vedenkäsittelyn teknologiayritys Xylem. Berliinin IWA Water Reuse 2019-messuilla Xylem esitteli uusimman vedenpuhdistustekniikan tehokkuutta varta vasten jätevedestä valmistetulla oluella.

Maailman vesivarastot kutistuvat. Saksassa tilanne ei ole vielä kriittinen, mutta edelliset kesät ovat osoittaneet, että useat alueet saattavat tulevaisuudessa kärsiä vesipulasta. Riskiä voitaisiin ehkäistä veden tehostetulla kierrätyksellä.

Nykytekniikalla tämä on täysin mahdollista. Jätevesi voi olla jopa korkealaatuisten juomien raaka-aine. Veden laatu, ei alkuperä, on sen tärkein ominaisuus, väittää Xylemin globaalien toimintojen johtaja Jens Scheideler.

Ennen messutapahtumaa Xylem valmistutti neljä hehtolitraa olutta raaka-aineenaan Berliinin jätevesipuhdistamolta toimitettu vesi. Xylemin mukaan ”Berlin Reuse Brew“ valmistettiin saksalaisten olutvalmistuksen kaikkien sääntöjen mukaan, puhtauslakia myöten.

Tyypiltään olut oli tavanomainen ”altbier”, jota myydään tavallisissa ruokakaupoissa. Scheidelerin mukaan maussa ei havaittu eroja vastaaviin markkinoilla myytäviin oluihin verrattuna.

Jäämiä tai sivutuotteita ei todettu laboratoriokokeissa. Puhdistusprosessin viimeisessä vaiheessa jäteveden kemikaalit ja lääkejäämät hapettuvat otsonilla. Lisäksi vesi johdetaan vielä toisen aktiivihiilisuodattimen kautta.

Korkeimman laadun turvaamiseksi vesi käsitellään käänteisosmoosilla sekä uv-valolla ja vetyperoksidilla, jonka ansiosta vesi puhdistuu juomaveden tasolle. Saksalaisten mukaan veden laatu ylittää jopa useiden pullotettujen pöytävesien tason.

Tempauksellaan Xylem ja Berliinin jätevesilaitos halusivat osoittaa nykyisen puhdistustekniikan kovaa tasoa ja kierrätyksen mahdollisuudet tilanteissa, joissa vesivarojen niukkuus uhkaa. Tempauksessa valmistettu olut ei toki tule yleiseen myyntiin.