BBC kirjoittaa, että tekoälylle ei olla vielä valmiita antamaan tunnustusta luovuudesta. Asiaan on tarttunut kaksi Surreyn yliopiston professoria. He ovat tehneet patenttihakemuksia, joissa hakijaksi eli keksinnon tekijäksi on nimetty Dabus AI -niminen tekoäly.

Dabus on keksinyt ensinnäkin mielenkiintoisen muotoisen ruokapakkauksen, jonka ansiosta hukkatila kuljetuksen ja varastoinnin aikana minimoidaan. Lisäksi robottikädet saavat erittäin hyvin otteen uudenlaisesta pakkauksesta. Toinen keksintö liittyy varoitusvaloihin. Tekoäly kehitti jakson, jolla välkkyvää valoa on mahdoton olla huomaamatta.

Professorit jättivät keksinnöistä hakemukset Dabusin nimissä USA:n, Britannian ja Euroopan patenttivirastoille. Vastaanotto on ollut nuivaa. Patenttitoimistojen kannan mukaan hakijan pitää olla lihaa ja verta mahdollisten oikeudenkäyntien varalta.

Hakijoiden mielestä tällainen ajattelu joutaa historiaan. Oikeustieteen professori Ryan Abbott ehdottaa, että patentti myönnettäisiin sen ihmishakijalle, mutta tekoäly kirjattaisiin todelliseksi keksijäksi.

Tekoälyn oikeuksia poljetaan hänen mukaansa muutenkin: "Näinä päivinä tekoälyt kirjoittavat kirjoja ja ottavat kuvia. Mutta ilman perinteistä tekijää eivät tekijänoikeudet koske tuotosta."